Racisme-verhaal van Hasseltse schepen Habib El Ouakili blijkt (deels) verzonnen

Iedere Vlaming én zijn moeder is een racist. Enfin, misschien toch.

Het stond eind vorige maand in alle kranten. De vrouw van de Hasseltse schepen Habib El Ouakili (sp.a) stond met hun kindje op de bus te wachten. Toen de bus arriveerde, opende de chauffeur niet de deur voor de vrouw met het kind. In de plaats daarvan riep hij: “Jouw soort gaat niet mee, in mijn bus!”

Habib El Ouakili deelde het verhaal op zijn Facebook. “Normaal communiceer ik niet gemakkelijk over persoonlijke ervaringen omtrent racisme. Maar dit was de spreekwoordelijke druppel die de emmer water heeft doen overlopen. Mijn vrouw is de toegang tot het openbaar vervoer geweigerd. Ze was niet alleen. Ons kindje was bij dit incident aanwezig. Nog geen jaar oud en nu al kennis met het fenomeen racisme”, klonk het.

Racisme is een walgelijk fenomeen. Mag niet, punt. Geen wonder dat er massaal schande gesproken werd. De buschauffeur moest opgespoord, gevonden en gevierendeeld worden. Of toch op zijn minst tegen de muur gezet en verpletterd door een olifant. Tuurlijk stelde De Lijn een onderzoek in naar de racistische chauffeur. Niet meer dan normaal, lijkt ons.

Thans is dat onderzoek van De Lijn afgerond. En heel veel willen ze er niet over kwijt, maar wel dat ‘de gemoederen serieus opliepen’, maar dat er van racistische uitlatingen absoluut geen sprake was. Wàt het precieze verhaal van de buschauffeur was mogen we niet weten, maar wel dat de verklaring van de desbetreffende chauffeur volledig strookt met de dashcambeelden – die tegelijk het verhaal van El Ouakili’s vrouw ontkrachten. Er wacht de betrokken chauffeur – die volgens De Lijn nog steeds heel erg aangedaan is door de onterechte beschuldigingen – dan ook geen sanctie.

Wat er de bewuste dag is gebeurd, weten we dus niet. Maar aangezien er wel ‘hoog oplopende gemoederen waren’ en de chauffeur ‘onschuldig’ blijkt, gokken we erop dat de vrouw zelf ruzie zocht om één of andere reden. De bus die te laat was, bijvoorbeeld.

Ook van schepen Habib El Ouakili zullen we het niet te weten komen. Die heeft de post inmiddels weer van zijn Facebook verwijderd, en liet weten dat de zaak ‘afgesloten’ is.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More