Raad voor de Journalistiek veegt klachten van boze Turkse Belgen van tafel

Midden juli 2020 verschijnt een artikel onder de titel ‘Reizen naar Turkije. Meer dan 45.000 Turkse Belgen moeten straks in quarantaine’.

Het artikel levert een storm van protest op bij Turkse Belgen. Met twee mails van 19 en 28 augustus 2020 dient een vrouw een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) tegen het publicerende medium. Met een mail van 28 augustus 2020 dient een andere vrouw eveneens een klacht in tegen hetzelfde medium en die dag doet een man hetzelfde. Concreet zijn er dus 3 klachten bij de Raad.

De Raad behandelt die klachten ook en kan in een eindoordeel niet uitmaken hoeveel Belgen van Turkse afkomst er in de periode voor publicatie van het artikel naar Turkije zijn gereisd en of het aantal van 45.000 klopt. Maar het medium maakt wel aannemelijk dat de journaliste de Turkse consul-generaal heeft gecontacteerd en zijn verklaringen, via een tussenpersoon en tolk, getrouw heeft weergegeven. Daarom veegt de Raad alle klachten van tafel en oordeelt dat deze ongegrond zijn.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More