Pyrrusoverwinning voor Erik Van der Paal tegen Apache?

Met een brief van 5 oktober 2020 dient meester Walter Damen namens zijn cliënt, Erik Van der Paal, bij de Raad voor de Journalistiek een klacht in tegen Apache.

Aanleiding is een artikel van 14 september 2020 onder de titel Antwerpse vastgoedoorlog over miljoenenproject Lageweg. Hoofdredacteur Karl van den Broeck en journalist Tom Cochez antwoorden met een brief van 28 oktober 2020, waarop meester Davina Simons reageert met een brief van 3 december en Karl van den Broeck en Tom Cochez opnieuw repliceren met een mail van 21 december 2020.

Een rapporteringscommissie van de Raad voor de Journalistiek heeft via videoconferentie een hoorzitting gehouden op 4 februari 2021. Meester Davina Simons woonde de hoorzitting bij namens Erik Van der Paal. Voor Apache waren Karl van den Broeck en Tom Cochez aanwezig.

In het artikel wordt Van der Paal als een lobbyist omschreven. De omschrijving ‘lobbyist’ is volgens de RvJ geen verdachtmaking of beschuldiging. Maar het artikel brengt klager in die rol wel in verband met twee als dubieus omschreven partijen in een vastgoedoorlog rond het dossier Lageweg in Antwerpen. Al zijn deze twee partijen de protagonisten, toch bekleedt klager, die wordt gelinkt aan een van de partijen, in het artikel niet louter een bijrol. Gezien die context uit het artikel aantijgingen ten aanzien van klager die zijn eer en goede naam betreffen. Daarom had Apache hem vóór publicatie een kans op wederhoor moeten bieden. Ook bij de verwijzing naar elementen uit eerdere artikels had Apache moeten vermelden dat klager die beschuldigingen betwist.

Op alle andere punten kreeg Apache wel gelijk. De volledige uitspraak staat hier.Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More