PVDA wil coronataks, Groen wil meer coronavluchtelingen

Er passeren deze dagen heel wat corona-gerelateerde dingen in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Coronataks

De corona-crisis kost handenvol geld, da’s al lang geen nieuws meer. Meer dan een miljoen mensen vallen plots terug op een tijdelijke werkloosheidsuitkering, de overheid helpt zelfstandigen met premies enzovoort. Dat geld moet op een of andere manier terugbetaald worden, en bij de PVDA weten ze hoe. Zij hebben namelijk een wetsvoorstel ‘tot invoering van een solidaire cornonataks op multimiljonairs’ gedaan. Een heffing van vijf procent op gezinsvermogens boven drie miljoen euro.

Concreet: gezinnen moeten hun liquide middelen en waardevolle spullen (kunst, vastgoed, juwelen, jachten, exotische bolides,…) bij elkaar optellen. Op alles boven de drie miljoen zou dan vijf procent taks geheven worden. Voorbeeld: een gezin dat twee miljoen op de bank heeft staan en nog voor twee miljoen euro aan kunst, vastgoed en een bootje heeft, heeft dan een totaal vermogen van 4 miljoen euro en betaalt 50.000 euro taks (5 procent op het miljoen boven drie miljoen).

PVDA haalt hun inspiratie bij een soortgelijke taks die het leven ingeroepen werd na de Tweede Wereldoorlog.

Coronavluchtelingen

Een tijdje geleden liet Erdogan het Turkse leger duizenden vluchtelingen met geweld de grens met Griekenland over jagen. Het gevolg? Er zitten nu heel veel vluchtelingen ìn Griekenland.

Omdat er niet voldoende opvang is, werden tal van vluchtelingen in Griekenland nu ondergebracht in hotels, die tijdens de coronacrisis toch maar leeg staan.

In één van die hotels, waar 470 asielzoekers verblijven, testten er 150 positief op corona. Groen vreest dat er onder de vluchtelingen in Griekenland nog heel wat coronaslachtoffers zullen vallen, en deden daarom een voorstel een deel van hen in ons land op te vangen.

Ter illustratie: tot vandaag zijn er in Griekenland 2.498 bevestigde coronabesmettingen, en 121 sterfgevallen. Bij ons zijn dat er op het moment van schrijven respectievelijk 41.889 en 6.262.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More