PVDA spant Van Ranst voor haar politieke kar

“Ik zie begot niet in wat daar verkeerd aan is.”

Vrijdag organiseert de PVDA een “online optocht”. Vrijdag, 1 mei, dag van de arbeid, het kerstmis en pasen voor de linkse partijen. Traditioneel gaat men dan de straat op om vervolgens te luisteren naar bevlogen toespraken met het linkse gedachtengoed als inspiratie. De PVDA vervangt het traditionele programma van haar 1 mei-viering dit jaar noodgedwongen door een onlinefestival en heeft viroloog Marc Van Ranst weten te strikken voor een gesprek.

Dat is vragen om commotie op sociale media. Moet een viroloog gaan spreken op een politiek event? “Ik zou begot niet weten waarom niet”, reageert Van Ranst. “Het gaat om een debat over de coronacrisis.”

Van Ranst zegt dat hij voor de liberalen of de katholieken net hetzelfde zou doen en ja, zelfs voor N-VA op 11 juli, moesten ze hem vragen en moest zijn agenda tegen die tijd het toelaten.

We leven in een vrij land, maar of het een verstandig is om dit te doen, is twijfelachtig. Van Ranst beweert dat dan wel dat er van hem geen enkel virologisch advies met een politieke kleur te vinden is, ook dat is twijfelachtig. De ‘optredens’ van Van Ranst beperkten zich de afgelopen weken lang niet allemaal tot de virologie. Natuurlijk was dat niet alleen de schuld van Van Ranst, maar van politici die zich niet wilden verbranden. Enige vorm van deemoed was op zijn plaats geweest, ook nu.

Van Ranst is een publieke figuur en bij het gebrek aan een premier met kloten, was hij onze leidsman in moeilijke dagen. Door nu de aandacht te gaan trekken op zijn politieke overtuiging, riskeert Van Ranst dat mensen zijn boodschap als wetenschapper minder serieus gaan nemen. En dat is jammer.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More