PS en PVDA-PTB willen Schild & Vrienden verbieden

In de plenaire zitting van De Kamer kreeg minister van Binnenlandse Zaken Verlinden een vraag van de PVDA-PTB en de PS over Schild & Vrienden.

Nabil Boukili (PVDA-PTB): “Sommige leden van de extreemrechtse beweging Schild & Vrienden volgen militaire trainingen in Polen met het oog gericht op het plegen van gewelddaden in België. De stichter van die beweging, de heer Van Langenhove, die deel uitmaakt van dit Parlement, maakt daar geen geheim van. Die groepering bedreigt en intimideert nu al linkse militanten en vakbondsleden. De Veiligheid van de Staat verklaart dat de dreiging van extreemrechtse aanslagen reëel is. Zult u die vereniging ontbinden?” Zijn collega Khalil Aouasti (PS) wil hetzelfde weten van de minister.

Minister Annelies Verlinden: “Meestal worden paramilitaire trainingen gevolgd door individuen en niet door groeperingen. Dat is het geval voor Schild & Vrienden. Dergelijke feiten zijn niet strafbaar. Bepaalde buitenlandse opleidingscentra waar Belgische extreemrechtse militanten gaan oefenen, zijn niet gelinkt aan extremisme en bieden hun diensten aan bewakingsbedrijven en privédetectives aan.”

Khalil Aouasti (PS) is niet tevreden met het antwoord. Aouasti: “Men mag niet aanvaarden dat er zich op ons grondgebied gewapende racistische en gewelddadige groeperingen bevinden. De 70 personen die in het oog gehouden worden, zouden kunnen samenwerken. Dat zijn 70 personen te veel! Het is genoegzaam bekend waarom milities in 1934 verboden werden. We mogen het gevaar van extreemrechts vandaag niet minimaliseren. We moeten ons verenigen en ons vastberaden tonen om die gewelddadige en vrijheidsberovende bewegingen te bestrijden.”

Nabil Boukili (PVDA-PTB) sluit zich hierbij aan. Het front van links en extreem-links tegen Schild & Vrienden is een feit. Boukili: “De milities moeten verboden worden. Ik vraag me af of u het gevaar wel goed inschat. De dreiging van extreemrechtse aanslagen is reëel. De Veiligheid van de Staat wijst daar sinds 2018 op. Vandaag trainen sommige leden van een bepaalde organisatie in het buitenland met het oog gericht op gewelddadige acties. Dat doen ze openlijk en u beschouwt hen als een normale organisatie. Dat is niet normaal, mevrouw de minister! U moet de bevolking beschermen.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More