PS dreigt met regeringscrisis omdat wet wordt toegepast

Sammy Mahdi (CD&V): ‘Er komt geen collectieve regularisatie.’

De PS is net niet zelf een hongerstaking begonnen, maar het dreigement om binnen het uur uit de regering te stappen als één van de hongerstakers sterft, valt onder dezelfde noemer: chantage.

“Dat de regering zou vallen over het dossier, zou staatssecretaris Mahdi minder erg vinden dan dat er iemand komt te sterven”, zegt PS-vicepremier en minister van werk Pierre-Yves Dermagne bij ‘Het Laatste Nieuws’.

Sammy Mahdi blijft voet bij stuk houden en weigert een collectieve regularisatie, maar biedt wel aan om de individuele dossiers prioritair te behandelen “met alle mogelijke humanitaire redenen voor eventuele regularisatie”. De minister stelde bovendien Dirk Van den Bulck aan als speciaal gezant om de asielzoekers naar bestaande procedures te leiden. Die moet de situatie ontmijnen, maar het eerste contact was niet positief omdat hij – volgens de hongerstakers – niets nieuws te melden had.

“De overheid discrimineert niet en neemt elk dossier dat ingediend wordt ter harte. Wie een dossier tot regularisatie wil indienen kan dat ter plaatse doen. Normaal gezien moeten mensen daarvoor naar de diensten van de stad of de gemeente gaan”, aldus Mahdi.

Maar het mag niet baten. PS, Ecolo en Groen hebben de hongerstakers voor hun politieke kar gespannen en komen met dreigementen naar hun eigen coalitiepartners. Dat is zo ‘du jamais vu’ dat zelfs de Vlaamse socialisten passen voor deze vorm van interne chantage. “Met alle respect, maar mocht de regering hierover vallen, dan zou dat een historische fout zijn. We komen uit een coronacrisis en de komende jaren moeten mensen kunnen rekenen op een regering die de economie opnieuw aanzwengelt, die voor het welzijn en de gezondheid van de mensen moet zorgen”, zegt voorzitter Conner Rousseau (Vooruit) in ‘Het Laatste Nieuws’.

Is Rousseau bang dat de regering struikelt en ze er straks niet meer bij zijn? Dat de socialisten een probleem hebben, ontkent hij. “U mag proberen om hier een socialistisch probleem van te maken, maar dat is het niet. We hebben veel contact, Frank Vandenbroucke en Pierre-Yves Dermagne werken in de kern nauw samen.”

Maar Vooruit vreest dat het straks achteruit wordt. Rousseau begint in een interview met ‘HLN’ over 99 voorbeelden, lonen, gezondheid en waar ze wél op één lijn zitten, dat zij de mensen ‘inhoudelijk’ zoveel mogelijk willen voorthelpen en dat de regering dat nu niet te veel verklaringen moet afleggen voor de camera’s. Het lijkt erop dat Rousseau de meubelen wil redden.

Premier De Croo blijft alvast het standpunt van Mahdi verdedigen. “Op een moment dat 31 mensen het leven verloren, dat honderden huizen verdwenen en duizenden mensen geen dak boven het hoofd hebben, is het laatste waar de mensen nood aan hebben, een nieuwe politieke crisis”, liet De Croo na afloop van het Overlegcomité weten. “Wat men van ons verwacht, is dat we problemen oplossen en er geen creëren. Ik denk dat het gezond verstand hopelijk bij iedereen zal terugkeren.”

Het gezond verstand heeft de laatste tijd blijkbaar al veel moeten oplossen.

Hoe dan ook, als er toch overlijdens zijn, dan kan PS niet anders dan echt op te stappen, aangezien ze dat nu zo openlijk heeft aangekondigd. Ook Ecolo lijkt dan niet meer terug te kunnen. De Parti Socialiste is met 19 Kamerzetels de grootste regeringspartij, Ecolo heeft 13 zetels. Als zij eruit stappen, is dat in theorie het einde van Vivaldi. Tenzij er met gezond verstand Belgische constructies worden bedacht.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More