Projectontwikkelaar Land Invest liet journalisten van Apache schaduwen

Het schandaal van ‘Het Fornuis’ krijgt een merkwaardig staartje.

Herinner je de commotie die er ontstond  toen nieuwssite Apache met beeldmateriaal kwam van Burgemeester De Wever die in Het Fornuis naar het verjaardagsfeestje van boezemvriend en bouwpromotor, Erik Van der Paal, ging? Niet alleen De Wever kwam toen in een lastig parket, maar ook andere politici zoals Tom Meeus (S.pa) en Freya Piryns (Groen) bleken wel eens ‘vriendschappelijk’ om te gaan met de man achter Land Invest.

Om de schijn van belangenvermenging de kop in te drukken werden toen de grote middelen ingezet en ging advoacaat Walter Damen nieuwssite Apache aanklagen wegens schending van de privacy én belaging. Erik Van der Paal hulde zich vervolgens in de rol van het slachtoffer en beweerde na de verspreiding van het materiaal geen rust meer te kennen. We zijn dan in het najaar van 2017.

Advocaat Walter Damen noemde het toen een ethische discussie. “Is het toelaatbaar dat elke bekende zakenman, politicus, advocaat, acteur of noem maar op, zomaar gefilmd wordt en verdacht gemaakt? Dat zijn Britse toestanden die wij gelukkig in Vlaanderen niet kennen. Blijkbaar wil Apache daar nu verandering in brengen”, meldde hij destijds aan Het Laatste Nieuws. Apache verdedigde zich destijds door te stellen het gebruik van de de verborgen camera een journalistieke techniek is die op dat moment het algemeen belang diende. Land Invest zat op dat moment volop in een vergunningsprocedure rond het project op de Slachthuissite en meer dan ‘vriendelijke’ banden brachten de onpartijdigheid in gevaar. Voor Damen bleef het echter een verregaande schending van de privacy van meneer Van der Paal die niets met journalistiek te maken had, maar slechts de bedoeling had om Van Der Paal verdacht te maken.

Die uitspraken zouden nu wel eens een heel andere kleur kunnen krijgen. Apache komt namelijk met het nieuws dat de Antwerpse projectontwikkelaar Land Invest Group in 2016 – een jaar voor het incident in het Fornuis – privé-detectives 60.000 euro betaalde om journalisten van Apache te schaduwen.

De nieuwsite heeft Erik Van der Paal met de informatie geconfronteerd, maar die wilde bevestigen noch ontkennen. “Laten we zeggen dat jullie niet veel argumenten hebben om – indien het waar mocht zijn – om daartegen te protesteren”, zegt hij aan Apache.

Was het arme wild al die tijd eigenlijk de jager ?

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) reageert met afschuw op de onthullingen. “Dit is hallucinant”, zegt nationaal secretaris Pol Deltour. “Het gaat om een fundamentele inbreuk op het bronnengeheim. Het raakt de kern van journalistiek.” De VVJ onderzoekt of ze juridische stappen kan nemen.

 

 

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More