Pro-boerka houding doet Amnesty International leden bij de vleet verliezen

‘Amnesty Nederland is al haar geloofwaardigheid kwijt’

Deze en nog andere straffe uitspraken koppen de Nederlandse kranten de laatste dagen. Want de mensenrechtenorganisatie Amnesty International Nederland krijgt de wind van voren – of beter gezegd orkaan – omdat ze zich heeft uitgesproken tegen het boerkaverbod dat onlangs bij onze noorderburen is ingegaan.

‘Vrouwen hebben de vrijheid om te kiezen wat ze dragen. Het gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding, dat donderdag in Nederland ingaat, lost geen problemen op en schendt mensenrechten. Wij zijn tegen de wet die vanaf donderdag in Nederland van kracht is.’  twitterde Amnesty International Nederland onlangs.

De reacties bleven niet lang uit, maar niet zo zeer positief als Amnesty gehoopt had. Want hun standpunt heeft de NGO ondertussen al flink wat leden en sponsors gekost.

‘Ik ben jarenlang lid geweest van Amnesty in de veronderstelling dat Amnesty vocht voor mensenrechten en altijd tegen álle vormen van onderdrukking was. Maar nu denk ik: ‘Vanuit wiens oogpunt en perspectief?’ Weet je wat de gevolgen voor die vrouwen zijn, wanneer ze gebruik maken van hun zelfbeschikkingsrecht en er zélf voor kiezen om de hoofddoek/boerka/niqab niet te dragen? Voor DIE mensen hebben jullie het allemaal nóg iets ondraaglijker en onmogelijker gemaakt. Well done… mijn lidmaatschapsperiode is bij deze voorbij.’ , laat alvast een ex-lid weten in De Telegraaf.

Ik heb jarenlang als contributing photographer beelden aangeleverd aan Amnesty International van mensenrechtsschendingen in 30 oorlogen wereldwijd. Ik voel me verraden door een organisatie waar ik altijd achter heb gestaan. En ga nu al mijn beelden uit het AI archief terugvragen.”, aldus de twitterende cultureel antropoloog  en fotograaf dr. Teun Voeten.

Door de overvloed van negatieve reacties heen, klinken er ook geluiden van mensen die mensen die Amnesty steunen en zelfs nog een stapje verdergaan. Zo heeft de politieke partij Nida een rekening geopend om de boerka-boetes te betalen. Volgens de Haagse fractievertegenwoordiger van de partij, Cemil Yilmaz,  is het verbod  een “demonisering en criminalisering van deze vrouwen”. De boete op overtreding van de nieuwe wet is trouwens 150 euro.

 

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More