Prins Lorenz heeft geen last van de coronacrisis

Terwijl sommige burgers steeds meer financiële problemen krijgen door de coronacrisis, wordt het steeds duidelijker dat leden van de koninklijke familie ontsnappen aan financieel onheil.

Een van die leden is prins Lorenz, echtgenoot van prinses Astrid. De Habsburger is niet alleen partner bij de Zwitserse privébank Gutzwiller, Lorenz heeft ook een Belgische vennootschap om zijn Belgische inkomsten te kanaliseren.

Die Belgische firma heeft vandaag de resultaten over het laatste boekjaar neergelegd. Dat boekjaar liep tot 30 juni 2020 en dat is dus interessant omdat de activiteiten van de prins al dan niet door de coronacrisis werden beïnvloed.

In dat laatste boekjaar werd 30.211 euro winst voor belastingen behaald. Na belastingen bleef er op ondernemingsniveau nog 27.473 euro over. In het voorlaatste boekjaar was dat ‘maar’ 13.566 euro na amper 17 (!) euro belastingen. Ook de brutomarge ging in het laatste boekjaar tot eind juni 2020 hoger.

De Belgische onderneming van Lorenz heeft dus (voorlopig) niet de minste last gehad van de coronacrisis. De vennootschap wordt onder andere gebruikt om de vergoedingen voor bestuursmandaten van de Habsburger op te vangen. De crisis treft dus niet iedereen even hard.

Of zijn Zwitserse bank lijdt onder die coronacrisis, is niet geweten. Door het bijzondere statuut van de bank moeten er immers geen cijfers gepubliceerd worden.

Echtgenote prinses Astrid kan in elk geval rekenen op een dotatie van ruim 300.000 euro in 2021. Daar werd onlangs zelfs een verhoging goedgekeurd.

De dotaties bestaan uit een aan de inkomstenbelasting onderworpen deel, dat overeenstemt met een bezoldiging, en een deel dat voorzien is voor werkings- en personeelsuitgaven, en waarvan de wettigheid en de regelmatigheid van de geïmputeerde uitgaven door de eerste voorzitter en de voorzitter van het Rekenhof worden onderzocht.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More