Primeur: Eerste beelden van Audi RS e-tron GT op Belgische wegen (video)

Een kruisraket op batterijen.

De Taycan voor de man in de straat: zo werd de Audi e-tron GT aangekondigd. Logisch ook, want de e-tron GT uit Ingolstadt bouwt op dezelfde structuur en technologie dan zijn neefje uit Stuttgart. 

Zijn er dan geen verschillen? Tuurlijk,  het koetswerk bijvoorbeeld. Daarin hebben de Audi-ingenieurs overuren gestoken en optimaliseerden ze de stroomlijn met als resultaat nog betere prestaties en autonomie. Dat laatste is uiteraard erg belangrijk als we spreken over 100 procent elektrisch aangedreven wagens.

 

De E-Tron GT beschikt over twee motoren. Eentje voor de voorwielen en eentje voor de achterwielen. Hoewel dit een vierwielaangedreven wagen is kan in sommige rijomstandigheden de achterwielaandrijving uitgeschakeld worden.

Gecombineerd heeft de e-tron GT een vermogen van 476 pk en beschikt hij over 630 Nm aan koppel. Een tijdelijke boostfunctie maakt hier gedurende 2,5 seconden zelfs tot 530 pk van. Voor wie dit nog niet genoeg is, kan ongetwijfeld zijn gading vinden in de RS-versie, dezelfde als in bovenstaande video. Die levert 598 pk en 830 Nm aan koppel of zelfs 646 pk met de boostfunctie.

Dit zorgt voor grote ogen bij roodlicht-sprintjes. Zo schiet de e-tron GT van 0 naar 100 km/u in 4,1 seconden naar 100. De RS-versie doet er zelfs maar 3,3 seconden over. De topsnelheid bedraagt 245 km/u voor de e-tron GT quattro en 250 km/u (begrensd) voor het RS-model. Slechts 250km/u voor zoveel paardjes? Ja, zo vermijd je dat de batterij niet te snel leegloopt.

De Audi e-tron GT neemt de 800 Volt-hoogspanningstechnologie van de Porsche Taycan over. Standaard wordt een driefasige interne lader van 11 kW meegeleverd, maar optioneel is een versie van 22 kW beschikbaar. Aan een DC-snellaadpaal op gelijkstroom kan een e-tron laden met 270 kW, waardoor je, althans in theorie, zo’n 100 kilometer rijbereik zou kunnen ‘tanken’  in amper 5 minuten tijd. Laden tot 80 procent kost je slechts 23 minuten.

De e-tron GT en RS e-tron GT kunnen eind deze maand besteld worden. Verwacht wordt dat de eerste exemplaren van deze groene jongens in mei de dealer buiten zullen rijden. Quanta costa?  De Audi e-tron GT is verkrijgbaar vanaf 102.900 euro en de RS vanaf 143.200 euro.

 

De testversie (zie bovenstaande video) en allereerste in België was wel heel netjes geconfigureerd met onder andere volgende opties:

  • Tacticalgroen metaalkleur
  • Dak in carbon
  • 21″ velgen
  • Shadow Look Plus
  • Buitenspiegels in carbon
  • Audi Ceramic Composite Brakes (ACCB) met antracietgrijze remklauwen
  • All-wheel steering
  • Matrix LED-koplampen met Audi laser light
  • Sportzetels Pro (18-way)

Kostprijs testversie? 191.500 euro incl. BTW

1

Image 1 of 7

Foto’s: Jonas Van Gestel

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More