Priesters mogen niet trouwen en vrouwen mogen geen priester worden

En paus Franciscus gaat dat niet veranderen.

Verandert er dan iets? Nee, maar heel even hoopten de progressieven binnen de katholieke kerk van wel. De paus moest zijn zegen geven om in het Amazonegebied getrouwde mannen in te wijden en om vrouwen diaken te maken. Die versoepeling zou nodig zijn omdat er in afgelegen gebieden een gebrek aan priesters is. Maar de heilige vader geeft een njet. Ten minste hij zegt er niks meer over, wat op hetzelfde neerkomt.

De conservatieven binnen de katholieke kerk doen nu een huppelpasje, want zij vreesden dat de paus de doos van Pandora zou openen. Geen vrouwen dus vooraan in de mis en priesters moeten er ook van afblijven (van de vrouwen).

Voor de elfde eeuw mochten priesters echter wel trouwen en kinderen krijgen. Het was vooral om wille van het laatste – de kinderen – dat in de elfde eeuw het celibaat werd bedacht. Die maatregel zorgde ervoor dat de eigendommen van de priesters niet naar de erfgenamen gingen, maar naar de kerk.

Prettig geregeld!

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More