Post Corona: ‘het rijk der vrijheid’ met een dikke economische kater

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

De economische gevolgen van de pandemie zijn nog niet helemaal duidelijk, maar één ding is dat wel: het wordt een moeizaam herstel, waarbij de armste en vooral jongste bevolkingslagen erg zwaar zullen getroffen worden.

Meer automatisering en thuiswerk, en dus meer ongelijkheid. Dat zijn zowat de eerste symptomen van de economische verschuiving die het Covidbeleid veroorzaakt.

Het feit dat die gevolgen nu pas beginnen doorwegen is op zich verrassend. Je zou eerder verwachten dat de alarmbellen vorig jaar al afgingen, maar het investeringsbeleid heeft dat voorkomen.
Tijdelijke werkloosheid, uitstel van betaling, verboden op het uitzetten van huurders… De maatregelen waren talrijk. 

We hebben hier al eens de neiging om te klagen over het beleid, maar daar mogen de overheden toch een pluim op hun hoed steken. Het waren dit soort maatregelen die het bloeden voor de meeste mensen wat gestelpt hebben.

Het probleem is dat die rekening natuurlijk nog wel betaald moet worden. Zowel de terugbetaling van de vele miljarden die de overheid leende, als de opgestapelde facturen van particulieren zijn natuurlijk niet verdwenen.
En die kosten komen nu stilaan boven drijven, net op het moment dat de financiële hulp op z’n einde loopt.

Dat betekent dan ook dat ‘het rijk der vrijheid’ er niet voor iedereen zo rooskleurig uitziet. En het zou wel eens voor sociale onrust kunnen zorgen ook.

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More