Portret van Laurette Onkelinx, voormalig minister van ‘kus mijn okkernoten’

Laurette Onkelinx (PS) liet deze week weten ‘zwaar gechoqueerd’ te zijn door het feit dat de koning Tom Van Grieken van Vlaams Belang ontving. Maar in het verleden deed ze zélf de ene choquerende handeling na de andere…

Vlaams Belang haalde heel wat stemmen in Vlaanderen, en koning Filip kon eigenlijk bijna niet anders dan Tom Van Grieken ontvangen in het koninklijk Paleis. De Walen waren daar niet zo blij mee, en PS-politica Laurette Onkelinx sprak haar walging zelfs uit: “Ik ben zwaar gechoqueerd dat onze koning deze racistische partij wil ontvangen”, klonk het.

Een uitspraak waardoor ze nu een klacht aan haar rode broek heeft, want Tom Van Grieken pikt dit niet. “Racisme is bij wet strafbaar. Met haar uitspraken criminaliseert Onkelinx het Vlaams Belang, zijn programma en zijn kiezers. Er is een hemelsbreed verschil tussen kritiek hebben op massa-immigratie en het verspreiden van racisme”, klinkt zijn argumentering.

Onkelinx’ politieke carrière begon in 1987, als volksvertegenwoordiger. Ze was ook al minister van Transport en Mobiliteit, van Werkgelegenheid en Gelijkekansenbeleid, van Justitie, van Volksgezondheid en van Sociale Zaken. Ze kwam al meerdere keren in opspraak, en wij zetten haar ‘carrière’ voor de lol nog eens op een rijtje.

28 februari 2006. Terroriste Fehriye Erdal wordt veroordeeld tot vier jaar celstraf. Ze mocht haar proces thuis afwachten, maar toen men haar wilde oppakken bleek ze toch wel gevlucht zeker! Er werd het ontslag geëist van Onkelinx – toen minister van Justitie – maar die had zoiets van ‘kust allemaal mijn okkernoten, ik stap niet op’.

Amper vier maanden later is het opnieuw prijs. Hoewel agressieve beroepscrimineel Kapplan Murat te boek stond als ‘ontsnappingsgevaarlijk’, gaf Onkelinx hem toch een weekendje vrij. Tuurlijk melde hij zich maandagochtend niet meer aan bij de gevangenis… Opnieuw werd haar ontslag geëist, maar opnieuw weigerde ze op te stappen.

Nog eens een maand later namen er maar liefst 28 gevangenen de benen uit de gevangenis van Dendermonde. Onkelinx bleef wederom in haar ivoren toren zitten.

September 2006. Topcrimineel Victor Hoxha mag vrij, op voorwaarde dat hij het Belgisch grondgebied verlaat. Blijkt hij wat later toch gewoon in Antwerpen te vertoeven zeker! Diezelfde maand stuurt ze gevaarlijke jongen Mohammed El Azzouzi een dagje op penitentiair verlof, maar hij keert ‘s avonds niet terug naar de gevangenis in Hasselt. Opnieuw wordt Onkelinx’ ontslag geëist, maar je raadt het al…

In oktober 2007 bewijst ze dat ze zélf racist is. Tegen de Vlamingen nog wel. “Vlamingen zijn als zwammen,”, zo laat ze zich ontvallen, “die van binnenuit de huizen aantasten totdat die uiteindelijk onbewoonbaar worden.”

In 2008 raakte bekend dat haar wederhelft, een advocaat, tijdens de voorbije legislatuur maar liefst 860.000 euro had verdiend aan opdrachten van de PS.

Toen ze minister van Volksgezondheid was, werkte ze actief mee aan de strijd tegen de sigaret in openbare gelegenheden. In 2014 werden tal van cafés gecontroleerd op het naleven van het rookverbod. Behalve het café van haar broer: controleurs hadden namelijk de opdracht gekregen om daar niét binnen te vallen.

In 2015 raakte dan weer bekend dat ze de Dienst Vreemdelingenzaken intimideerde om sommige migranten onmiddellijk aan de juiste verblijfsdocumenten te helpen. Toen dat uitkwam, liet Onkelinx weten daar nog trots op te zijn ook: “Ik ben er trots op dat ik tussenkom. Niks doen voor die mensen, dat zou pas schandalig zijn!”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More