Politie wil terroristen neutraliseren voor ze kunnen toeslaan

Het jaarverslag 2019 van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) werd een paar dagen geleden voorgesteld.

Opvallend is dat een belangrijk deel van de capaciteit van de Federale Gerechtelijke Politie (meer bepaald 15,5 %) ten dienste staat van het federaal parket. In dat kader werden er vorig jaar liefst 174.015 uren gepresteerd voor de bestrijding van terrorisme

Steeds belangrijker hierbij worden de zogeten Behaviour Detecting Officers (BDO). Zij hebben als taak elk ongewoon of afwijkend gedrag te herkennen op basis van zeer uiteenlopende kenmerken. Naar aanleiding van de golf van terroristische aanslagen in België en onze buurlanden steeg de vraag naar een opleiding in deze techniek die bedoeld is om terroristen op te sporen en te neutraliseren vooral ze toeslaan.

Bedoeling is dus eigenlijk een aanslag te voorkomen die zou plaatsvinden. Het lijkt een beetje op de film Minority Report uit 2002, geregisseerd door Steven Spielberg en gebaseerd op het gelijknamige korte verhaal van Philip K. Dick. Kort samengevat: in 2054 is er een speciale eenheid van de politie in Washington D.C., ‘Pre-Crime’, die als doel heeft toekomstige moordenaars te arresteren voordat ze deze moord plegen.

Terug naar onze samenleving. In 2019 werden 362 personeelsleden van de Federale Gerechtelijke Politie opgeleid tot ‘eindgebruiker’ in BDO. 438 leden van de Luchtvaartpolitie (LPA) hebben die opleiding eveneens gevolgd (+ 15,5 % ten opzichte van 2018). Voorts werden 12 beveiligingsagenten van de Directie beveiliging (DAB) tot trainer BDO gevormd.

Dit brengt het totale aantal gebrevetteerde politiemensen die op datum van 31 december 2019 zijn opgeleid tot Behaviour Detecting Officer op 1527, onder wie 137 gekwalificeerde BDO-trainers en 8 mastertrainers (train-the-trainers). De BDO-opleidingen worden voortgezet.

Die opleiding voor de eindgebruiker (end user) Behaviour Detection Officer bij de politieschool ziet er al volgt uit:

– wettelijke basis m.b.t. identiteitscontroles, fouilles, bestuurlijke inbeslagnemingen en vrijheidsbenemingen
– het vaststellen van een baseline
– observeren van mensen
– evalueren van waargenomen gedrag
– aanspreken van personen, communicatietechnieken
– gepast handelen bij afwijkend gedrag
– invloed van plaats, tijd en cultuur (gewoonten) op gedragingen
– invloed van psychologische processen op gedragingen en op waarneming
– analytical interview
– perimeters
– karakteristieken van een aanslag
– predictive profiling vs ethnic/racial profiling
– redteaming
– dispositieven voor behaviour detection

Er is trouwens een zeer grote vraag naar dergelijke BDO-opgeleide personen buiten de politie.


 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More