Politici kruipen weer vanonder hun steen nu corona wijkt

“Een toffe zomer in het Zwitserland aan de Noordzee.”

Terwijl Conner Rousseau (Vooruit) aan Deborah uitlegt dat ze toch niet krijgt wat hij had beloofd, droomt CD&V-voorzitter Joachim Coens van een “Zwitserland aan de Noordzee”, gooit Jan Jambon (N-VA) een zomerplan op tafel en wil Frank Vandenbroucke (Vooruit) een ‘toffe zomer’ met de coronapas. Het is slechts een kleine greep uit de politieke korf, maar heel wat om over na te denken. Een woordje uitleg.

Het Zwitserland aan de Noordzee is een nieuw begrip. De naam wringt meteen als je hem hoort. “Zwitserland heeft toch helemaal geen zee”, dachten wij meteen. Maar het moet wringen, om wat aandacht te trekken. Coens bedoelt er een eerstelijnsdemocratie mee. Nog niet? Eerst de gemeente, dan Vlaanderen, dan België. Geen provincies? Dat wil hij niet gezegd hebben. Doch hij zou graag het Zwitsers mes in ons systeem zetten. Hij wil België niet afbreken, maar van onderuit weer op bouwen. Federaal zouden er dan alleen nog kerntaken uitgevoerd worden. Een voorbeeld? “In Zwitserland is dat alles wat te maken heeft met Binnenland, Buitenland, Justitie, Defensie, Financiën, Economie, Milieu en Mobiliteit. In die departementen is er een hiërarchie tegenover de deelstaten”, zegt Coens in ‘Het Laatste Nieuws’. Het zou tot minder ministers moeten leiden.”

Bijna even stoutmoedig als Jan Jambon die wil dat er vaart wordt gezet achter de versoepelingen en voor het Overlegcomité van morgen een vijfstappenplan op tafel gooit. Het plan gaat behoorlijk ver. Het bevat versoepelingen voor de evenementen, de sociale contacten, de sport, de horeca, de winkels en de bedrijven. Festivals zouden bijvoorbeeld vanaf augustus weer mogen boven de 10.000 toeschouwers, op voorwaarde dat aanwezigen aan de ingang een sneltest ondergaan of over een Europees coronapaspoort beschikken.

Juist het coronapaspoort dat Frank Vandenbroucke een no brainer noemt. Oftewel het is geen vraag óf het er komt maar wanneer. Dit weekend leerde moraalfilosoof Patrick Loobuyck ons dat een coronapas geen vaccinatiepaspoort is. Een vaccinatiepaspoort bewijst dat je gevaccineerd bent. Een coronapas is er voor iedereen, ook voor wie nog niet ingeënt is, want die zal ook aangeven of je een recente negatieve test hebt, en ook gelden voor mensen die de ziekte hebben doorgemaakt, waardoor ze immuun zijn.

Doch het allerbelangrijkste punt op de agenda van het Overlegcomité morgen zijn natuurlijk de plexischermen. Of is dat – met het slechte weer dat eraan komt – even niet dringend meer?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More