“Polariseren zoals Bouchez, dat gaan we niet doen”

CD&V-voorzitter Coens begrijpt écht niet waarom zijn partij het zo slecht doet in de grote peiling.

Politiek hanteert – of moeten we zeggen misbruikt – graag modewoorden om het échte probleem/antwoord mee te omzeilen. ‘Populisme’ is bijvoorbeeld zo’n woord, een begrip dat altijd in de negatieve zin wordt gebruikt, om aan te geven dat iemand de (simpele) mening van het volk wil vooropstellen. Wat in wezen niet negatief is. Sterker nog, je zou het per definitie democratisch kunnen noemen. De paradox is echter dat wie het woord populisme gebruikt, op dat moment eigenlijk zelf een populist is door het probleem te banaliseren tot goed en fout.

Polariseren’ is er ook zo eentje. Een begrip dat de laatste tijd populisme zelfs verdringt als modewoord en waarmee men ongeveer hetzelfde bedoelt: de zaken te simpel en banaal voorstellen. Ook hier weer doet de gebruiker in feite dat hij de andere verwijt: – in dit geval polariseren – de zaak herleiden tot wij-zij-denken.

“Soms moet je als voorzitter blijkbaar gewoon je gedacht zeggen, ook al komt er uiteindelijk niets van. Maar polariseren zoals Bouchez, dat gaan we niet doen”, zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens in een interview met ‘Het Laatste Nieuws’. Hij probeert daarmee een reden te vinden waarom zijn partij in de laatste grote peiling zakt naar een vernederende 10 procent. Met 26,1 procent blijft Vlaams Belang afgetekend de grootste partij van Vlaanderen. N-VA volgt met 21,8 procent. Op Vooruit na gaan de Vlaamse Vivaldi-partijen achteruit ten opzichte van het verkiezingsresultaat van mei 2019. Vooruit mag zich de derde Vlaamse partij noemen met 12,6 procent.

Coens begrijpt het niet en vindt het vooral niet terecht, omdat zijn ministers goed werk leveren. Hij somt ze vervolgens op en plakt er hun kwaliteiten op: “Annelies Verlinden buigt zich over de handhaving, Vincent Van Peteghem werkt aan een grote fiscale hervorming en Sammy Mahdi voert een kordaat, maar menselijk migratiebeleid. Op Vlaams niveau is Hilde Crevits bezig met de economie en de relance, Wouter Beke houdt de vaccinatie draaiende en Benjamin Dalle vecht voor de jeugd.”

Juist, die ministers! Blijkbaar hebben de kiezers daar dan toch een andere mening over. Coens denkt dat ze te voorzichtig zijn omdat ze tsjeven zijn die veel te braaf zijn en zouden ze hun standpunten beter in de markt zetten: klaar en helder.

Bedoelt Coens dan misschien dat CD&V wat populistischer moet polariseren?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More