Poetin tekent voor presidentschap tot 2036

Eventjes de Russische wet aanpassen.

Wie geen Rus is, begrijpt het leiderschap van Poetin niet. Hij is geenszins een doetje, maar hij houdt wel een immens en moeilijk land bij elkaar vol taaie mensen. Echt politiek correct – zoals wij dat beleven – kan zijn methodes niet noemen. In 2024 loopt de ambtstermijn van 68-jarige ex-KGB-spion af. Eerder was hij al een keertje creatief met de Russische wet. Poetin orkestreerde een vorm van machtsbehoud die in feite niet in overeenstemming was met de Russische constitutie. Na twee regeringsperiodes in 2008 was hij eventjes premier in plaats van president – zijn politieke maat Dmitri Medvedev mocht als schijnpresident optreden – om daarna in 2012 weer vol verder als president aan de bak te kunnen. Nu heeft hij een wet ondertekend waardoor hij tot 2036 staatshoofd kan blijven, als hij zich kandidaat stelt en wordt gekozen. Tegen dan is hij net als Joe Biden een knarre tachtiger.

Ruim driekwart van de opgekomen kiezers stemde vorig jaar juli in een referendum voor aanpassingen in de grondwet, waardoor Poetin langer aan de macht kan blijven. Voor het Kremlin was het resultaat destijds een bewijs van het vertrouwen van de bevolking in Poetin. Het parlement stemde vorige maand in met de wetswijziging.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More