Plots gaat alles goed, of toch niet?

Van Ranst: “Idealiter wil je dat sneller zien gaan.”

Wie kijkt er nog naar de cijfertjes? Wie luistert er na meer dan een jaar nog naar de ‘deskundige analyse’ van – bijvoorbeeld – Steven Van Gucht? “Trop is teveel en teveel is trop’, een uitspraak van wijlen Paul Vanden Boeynants en een waarheid als een koe. De parlez van Van Gucht en zijn collega’s is zoals het weerbericht geworden: aan het eind weet je niet meer wat ze gezegd hebben.

Doch, drie dagen voor het heropenen van de terrassen, willen we toch een keer een stand van zaken opmaken. Er worden intussen weer minder dan 3.000 nieuwe besmettingen per dag geregistreerd. Dat is van 13 maart geleden. Ook de druk op de ziekenhuizen neemt voorzichtig af.

Momenteel liggen er 2.614 coronapatiënten in de ziekenhuizen (-9 procent), van wie er 795 op de afdeling intensieve zorg liggen (-11 procent). Tussen 25 april en 1 mei hebben elke dag gemiddeld 2.953 mensen positief getest op Covid-19, wat 16 procent minder is dan een week eerder. Als we weten dat we weer voor 7 procent meer zijn gaan testen – gemiddeld 46.914 testen per dag – dan is het duidelijk dat we afdalen naar de vallei van het rijk de vrijheid. Het reproductiecijfer bedraagt nu 0,92, wat betekent dat de epidemie aan kracht afneemt. De positiviteitsratio is gedaald naar 7,2 procent. Dat wil zeggen – weet je nog – dat van 100 afgenomen coronatests er gemiddeld 7,2 positief blijken te zijn.

Ziezo, data vragen om voorspellingen, en wie is daar beter in dan Marc Van Ranst. Het lijkt alweer even geleden dat hem hoorden. Doch, Marc is nog altijd dezelfde rots in de branding. Bij ‘HLN LIVE’ geeft hij duiding bij de cijfers. “Alle cijfers dalen, maar dat doen ze maar met 10 procent”, aldus de viroloog. “Dat betekent dat je er 45 dagen over doet om een halvering te krijgen. Idealiter wil je dat sneller zien gaan.” Dat zou willen zeggen dat we midden juni nog altijd boven de de 1.000 nieuwe besmettingen per dag zouden zitten.

Vanwaar die daling en vanwaar het plotselinge optimisme? En hoe zou het met die onfortuinlijke Indiërs zijn die Van Ranst een dag voor het Overlegcomité ontdekte in een bus? De teneur lijkt anders, het geweer is van schouder veranderd.

Volgens de viroloog is de verspreiding van de Indiase variant zeer beperkt gebleven. Als oorzaak van de huidige dalende trend kijkt Van Ranst voornamelijk naar de vaccinaties. Maar hij geeft ook nog een waarschuwing. Niet apocalyptisch zoals voorheen, maar eerder poëtisch: “Toeristische hotspots zijn ruilmarkten voor die virussen. Dan moet ik er geen tekening bij maken dat dat op vele manieren ons land zal binnenkomen. Met die realiteit zullen we moeten omgaan.”

Wij zijn er bijna, maar nog niet helemaal?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More