Plan C ligt klaar: volledige lockdown

“We worden geconfronteerd met een nieuw gevaar.”

De GEMS – de expertengroep met onder andere Marc Van Ranst, Erika Vlieghe, Pierre Van Damme en Niel Hens – overhandigden vorige week al plan B en plan C aan de overheid. De experts vroegen bovendien om daar zo snel mogelijk over te communiceren, zodat iedereen zich zou kunnen organiseren. Plan B zou in werking moeten treden als een “zorgwekkende stabilisatie” zich zou voordoen, want agressieve mutaties dringen binnen in ons land. Volgens sommigen is er ondertussen zelfs geen sprake van een stabilisatie, maar van een stijging van de cijfers. Klopt: het aantal tetst is gestegen, het aantal vastgestelde besmettingen dus ook. Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens dalen nog steeds, respectievelijk met 7 en 17,8 procent. Wat hangt er ons dan boven het hoofd als de situatie “zorgwekkend” wordt?

Plan B: niet essentiële winkels dicht, avondklok vanaf 22uur, een verlening van de krokusvakantie.

Plan C: volledige lockdown, alleen essentiële sectoren mogen nog blijven werken, ook alle scholen dicht.

Vandaag wordt er een nieuw advies verwacht van de GEMS. Volgende week vrijdag is er een nieuw Overlegcomitié. Minister Frank Vandenbroucke (sp.a) zei gisteren in de kamer dat “we worden geconfronteerd met een nieuw gevaar.” Het zal dus nog even wachten op zijn “rijk van de vrijheid”.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More