Pintje drinken zonder coronapas? 45.000 euro boete!

Dure pintjes en gesloten grenzen.

De Franse overheid doet aan paniekpolitiek. Met de invoering van de pass sanitaire installeert Macron een gespleten maatschappij en dwingt zijn onderdanen om zich te laten vaccineren. Voor wie volledig gevaccineerd is, wordt het leven een makkie, wie dat niet is, riskeert exuberant hoge boetes.

Vanaf 21 juli moet iedereen die een theater, cinema, sportwedstrijd of festival bezoekt waar meer dan vijftig personen zijn, een bewijs kunnen verleggen dat hij/zij gevaccineerd is. Vanaf 1 augustus geldt dat ook voor bars, cafés, restaurants, shoppingcentra ( niet voor supermarkten), hospitalen, treinen en vliegtuigen. Wie een pintje drinkt in een café en geen pass sanitaire kan presenteren, riskeert zes maanden cel en een boete tot 10.000 euro. De cafébaas kan voor jouw pintje een jaar achter de tralies vliegen en mag tot 45.000 euro ophoesten.

Maar Macron gaat nog verder en sluit de Franse grenzen. Het Elysée eist een coronatest van maximaal 24 uur oud voor reizigers uit een reeks Europese landen. Buurland België is er (voorlopig) nog niet bij, maar wie vanuit Cyprus, Griekenland, Nederland, Portugal, Spanje of het Verenigd Koninkrijk naar Frankrijk wil reizen en niet gevaccineerd is, zal een coronatest van maximaal 24 uur oud moeten kunnen voorleggen. Dat komt technisch gezien neer op het sluiten van de grenzen.

Het zou een Belgische oplossing kunnen zijn: de grenzen sluiten zonder ze te sluiten.

Voor de Fransen ben je volledig volledig gevaccineerd vanaf een week na de tweede dosis (bij de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca) of een week na de eerste dosis voor wie het coronavirus al opliep, of 28 dagen na de enige dosis van het Johnson & Johnson-vaccin. Dat geldt voor alle landen. Wil je een terrasje doen, vergeet dan je pasje niet.

De maatregelen zijn volledig gebaseerd op het stijgen van het aantal besmettingen. Het aantal ziekenhuisopnames daalt nog altijd.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More