Phishing efficiënt bestrijden kan maar op 1 manier

De Pano-reportage over phishing was indrukwekkend. Vooral de interactie met een echte online oplichter was straf. Ook de getuigenissen van de mensen die voor vele tienduizenden euro’s werden opgelicht waren moedig.

Vooral het onderdeel over de manier waarop de oplichters werken met ‘panelen’ was onthullend. Het gaat om een softwareprogramma waarmee de phishers geloofwaardige phishingsites en -mails kunnen maken.

Phishers kunnen met andere software hun eigen e-mail, gsmnummer en zelfs internetadres namaken. Kortom, ze worden wie ze willen zijn. Bellen met een nummer van een bank? Fluitje van een cent. Ik schreef het al in 2007: iedereen kan opgelicht worden als de oplichting goed in elkaar zit en die oplichters worden effectief steeds beter.

Met die programma’s kunnen phishers duizenden mensen tegelijkertijd mailen. Die lijsten met namen, mailadressen en soms ook kredietkaartgegevens circuleren op online marktplaatsen en in gesloten chatgroepen. En de kans dat jouw adres daartussen zit, is volgens Pano bijzonder groot. Oplichters hacken websites waarop we ons aanmelden en komen zo aan onze data. Zo circuleren er lijsten van 10.000 mailadressen voor amper 100 euro.

Dat is niet eens het probleem. Het probleem zijn de kredietkaartgegevens. We hebben het lang geleden zelf meegemaakt en het was de aanleiding van een boek (Encyclopedie van fraude, zwendel en bedrog). Vandaag horen we dat dit boek nog steeds een referentie is bij sommige parketten. Spijtig genoeg is er sindsdien niets veranderd, integendeel.

Vandaag is de situatie vele malen erger en dat heeft grotendeels te maken met de toevloed van oudere mensen die bijna letterlijk uit hun bankkantoren verjaagd zijn en nu online moeten bankieren. Ze hebben geen ervaring en worden opgelicht waar ze bijstaan.

Er is maar een oplossing: ervaren phishers moeten verleid worden om over te lopen naar de goede kant, die van het parket, banken, fraudejagers en gerechtelijke politie. Anders is de strijd helemaal verloren.

De uitstekende repo staat hier.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More