Pfizer onderzoekt vaccinatie voor kinderen, de overheid volgt

De Verenigde Staten keuren het coronavaccin van Pfizer/BioNTech nu ook goed voor kinderen boven de twaalf jaar.

Als het van Amerika komt, dan zal het wel goed zijn.Toch?  Er was eens, lang geleden, een tijd dat er zelfs geen discussie bestond of kinderen een rol zouden kunnen spelen in de verspreiding van het virus. “Kinderen zijn geen motor van de pandemie”, klonk het Ondertussen is die theorie stelselmatig aangepast.

Een vaccin is big business. We spreken over miljarden. Daar zouden best nog eens enkele miljarden extra kunnen bijkomen als ook kinderen en pubers gevaccineerd konden worden. Nee, zo kort door de bocht gaan we niet, maar het lijkt er wel op.

De farmareuzen onderzoeken zelf of het vaccin ook onder de twaalf jaar toegediend kan worden. “Vaccinatie van kinderen sluiten we zeker niet uit, maar we moeten wachten op een goedkeuring van het EMA. Een farmaceutisch bedrijf moet zelf een dossier indienen en om goedkeuring vragen,” zegt Gudrun Briat, woordvoerder van de taskforce vaccinatie In ‘Het Nieuwsblad’. Pfizer heeft bij het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) ondertussen een dossier ingediend. Naar verwachting komt er midden juni meer informatie rond de goedkeuring voor kinderen boven de twaalf jaar. Heet zoiets niet belangenvermenging?

Laten we er – naïef misschien – braafjes vanuit gaan dat alles met de beste bedoelingen en eerlijk verloopt. Wouter Beke wil de 16- en 17-jarigen al voor 11 juli beginnen vaccineren. Corinne Vandermeulen, vaccinologe aan de KU Leuven en lid van de Hoge Gezondheidsraad (die een en ander moet goedkeuren) is ook van mening dat adolescenten – vanaf 12 jaar – moeten worden gevaccineerd: “Ze hebben een impact op de circulatie van het virus. Denk maar aan de verschillende klassen en zelfs scholen die al moesten sluiten. Zoiets brengt telkens veel onrust met zich mee.” En ook Pierre Van Damme vindt dat we consequent moeten zijn en dat we maximaal moeten vaccineren om de groepsimmuniteit te realiseren.

Ziezo, dat is dan geregeld?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More