Pfizer adviseert nu al een derde prik

Pfizer profiteert van het gestuntel van de collega’s

Pfizer is duurder dan de anderen en logistiek ook moeilijker. Het goedje moet op -70°C bewaard en vervoerd worden, weet je wel. Al onderzoekt Pfizer nu of het ook in een gewone koelkast tussen 2-8°C kan bewaard worden. De resultaten van dat onderzoek worden het eerste kwartaal van 2021 verwacht. Zegt Pfizer. Maar Pfizer zegt zoveel.

De firma doet er alles aan om de beste leerling van de klas te zijn, en profiteert van het gestuntel van de collega’s. AstraZeneca en Johnson & Johnson worstelen met bijwerkingen en er is irritatie rond onregelmatige leveringen van Moderna. En dus steekt Pfizer een tandje bij en kondigt nu al aan dat een we een derde – en mogelijk jaarlijkse – prik nodig hebben. Hola, hoe gaan we dat organiseren mijnheer Beke?

Is dat allemaal wel zo hard nodig, en hoe kan Pfizer dat nu al weten? Er zijn nogal wat centjes mee gemoeid en dan speelt de waarheid wel eens verstoppertje. Werd ons dan niet wijsgemaakt dat antilichamen tegen het virus langer dan gedacht in het bloed bleven?

Verrassend, maar onze eigen viroloog, Pierre Van Damme, staat even argwanend tegenover dat nieuws als wij. “Ik kan perfect aannemen dat de mededeling van Pfizer niet alleen wetenschappelijk gemotiveerd is, maar ook commercieel-strategisch is”, zegt Van Damme in ‘Het Nieuwsblad’. “Want het lijkt me voorbarig om nu al te zeggen dat we die derde spuit echt nodig hebben.”

Doch, de wetenschap zou de wetenschap niet zijn, als een collega niet wat anders zou beweren. “Het is volledig in lijn met wat ik altijd dacht”, aldus viroloog en vaccinonderzoeker Johan Neyts. “Het onwaarschijnlijk dat de immuniteit gedurende lang tijd hoog blijft. Dat wil zeggen dat je op een bepaald moment – en dat geldt voor elk van de huidige vaccins – een herhaling nodig hebt. Al weet ik niet of dat na 12 of na 36 maanden zal zijn.”

We lijken vertrokken voor een hele lange rit, waarin vertrouwen en geloof een hoofdrol spelen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de mutaties die er al dan niet zijn en komen gaan.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More