Persconferentie: EMA neemt situatie over AstraZeneca ernstig en beslist ook sneller

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft dinsdag om 14 uur onverwacht een nieuwe persconferentie over het AstraZeneca-vaccin gegeven.

De directeur van het EMA, Emer Cook, heeft een update gegeven over het onderzoek naar het coronavaccin van AstraZeneca en de diverse meldingen van tromboses. 

Meer dan tien Europese landen hebben vaccinaties met het vaccin van het Brits-Zweedse bedrijf opgeschort. België blijft het wel toedienen, werd vanmiddag nog eens herhaald op de persconferentie van het Crisiscentrum. De experten vinden geen verband tussen het vaccin en een mogelijk gezondheidsrisico, klonk het. “Het aantal gemelde tromboses bij de gevaccineerden ligt lager dan wat je zou verwachten bij de algemene bevolking.”

Tijdens de vergadering heeft topvrouw Cook enkel gesteld dat het evaluatieproces nog steeds bezig is en dat er nog geen beslissing werd genomen. De experts van EMA vergaderen vandaag om alle gevallen te bestuderen. Volgens Cook zal het publiek de beslissing kennen van zodra deze genomen is. Eerder werd een beslissing donderdag verwacht, maar dat zou dus sneller kunnen zijn, zeker indien de beslissing negatief zou uitvallen voor het vaccin.

Volgens Cook is er vandaag nog steeds geen aanwijzing dat het vaccin deze tromboses veroorzaakt heeft. Volgens haar zijn de voordelen voorlopig ook nog steeds groter dan de risico’s. Tegelijk heeft ze aangegeven dat ze de situatie wel zeer ernstig neemt.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More