Paus pleit in Nagasaki voor kernwapenvrije wereld, maar …

De heilige vader staat te preken in de woestijn.

Voor het eerst in 38 jaar bezoekt nog eens een paus de eilanden van Japan. Paus Franciscus gaf de aftrap van zijn vierdaagse trip in Nagasaki, de stad die in 1945 – na de aanval op Hiroshima – getroffen werd door een atoombom. Bij die Amerikaanse aanval kwamen 74.000 mensen om het leven. Velen zien het als het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Sindsdien is Nagasaki, net zoals Hiroshima, een symbool geworden van de waanzin van kernwapens. Dat thema kan je als paus niet laten liggen en dus ging Franciscus pleiten voor een wereld zonder kernwapens. “Deze plek maakt ons diep bewust van de pijn en verschrikking die wij, mensen, elkaar kunnen toebrengen”, zei de 82-jarige Franciscus in het Atomic Bomb Hypocenter Park in Nagasaki. “Een van de diepste verlangens van het menselijk hart zijn veiligheid, vrede en stabiliteit”, ging hij verder. “ Het bezit van nucleaire en andere massavernietigingswapens is niet het antwoord op deze wens: ze lijken die altijd te dwarsbomen.” Dat is pausentaal om te zeggen dat hij kernbommen uit de wereld wil.

Het Vaticaan was overigens één van de eerste landen die in 2017 het verdrag rond het verbod van kernwapens ondertekende. Maar, om het verdrag te ratificeren moeten minstens 150 landen tekenen en onder andere Japan tekende niet. Reden daarvoor is dat ze onder de “nucleaire paraplu” valt van de VS. Met andere woorden: de VS verdedigen Japan nucleair, als het moet.

Als het land dat ooit, als enige ter wereld, getroffen werd door een atoomboom, die wapens niet de wereld uit wilt helpen, dan sta je als paus, daar in de krater van de grote bom, te preken in de woestijn.

De paus doet straks ook nog Hiroshima aan. Misschien dat hij toch eens met ‘daarboven’ een goed gesprek moet hebben.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More