Parlementsleden redden zichzelf en besparen niet mee

Begroting 2020 goedgekeurd door Vlaams Parlement.

Het Vlaams Parlement keurde een begroting voor 2020 goed die zo’n 420 miljoen euro in het rood gaat. Dat gebeurde – zoals de traditie dat voorschrijft  – meerderheid (N-VA, Open Vld, CD&V) tegen oppositie (Vlaams Belang, Groen, sp.a, PVDA). Normaal gezien zou hier een redelijke uitleg moeten volgen over het hoe en waarom, maar de regering Jambon wil per se de geschiedenis ingaan  als de klungelregering die zichzelf belachelijk maakt. De ernst en het belang van de begroting wordt overschaduwd door de hypocriete graaipolitiek van het Vlaams Parlement.

Zowat iedereen in het land moet besparen, maar het parlement doet daar niet aan mee. De voorbije dagen werden we nog even aan het lijntje gehouden en kwam Liebeth Homans met de dappere verklaring dat ze zelf ook 6 procent gingen besparen. Open Vld deed toen niet mee, kreeg wat slechte commentaar in de pers en kwam vervolgens aandraven met de verklaring dat ze wel wilden. Nee, nee ze wilden zelfs nog meer besparen en daarom was het dat ze het voorstel niet goedkeurden.

We zijn een paar dagen verder en de dapperheid heeft plaatsgemaakt voor lafheid. Het wordt geen 6 procent, maar 5 procent, en ook niet nu. Oja, en het geldt niet voor ministers.

Het Uitgebreid Bureau moet tegen de begrotingsaanpassing van mei 2020 een voorstel uitwerken waarin er 5 procent gesnoeid wordt op parlementaire personeelskosten. Met die intentie kan je nog vele kanten op. De parlementsleden hoeven met andere woorden niet echt te vrezen dat ze 5 procent minder op hun loonfiche zullen krijgen, want de term ‘personeelskosten’ is zo ruim dat je er nog vele kanten mee uit kunt.

Terwijl Jambon de cultuur een nekschot geeft door ze vanaf 1 januari 60 procent goedgekeurde subsidies af te nemen, laat hij overbetaalde voetballers genieten van RSZ-voorwaarden en zet hij de collega-politici uit de wind.

Waarom wordt de besparing dan nog uitgesteld? Wel, aan de besparing is namelijk een voorwaarde gekoppeld die zijzelf ‘belangrijk’ vinden. De ingreep mag ‘geen negative impact’ hebben op de lokale besturen. De lonen van alle burgemeesters en schepenen in Vlaanderen hangen namelijk automatisch samen met de parlementaire vergoeding van de leden van het Vlaams Parlement. Vandaar dat men nog eerst op zoek moet naar een technisch handigheidje om dat te vermijden.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More