Pandemiewet wordt vandaag gestemd: exclusieve reactie van Peter De Roover (N-VA)

“Er is met deze wet een fundamenteel democratisch probleem”

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Vandaag is het zover: de pandemiewet wordt gestemd. De oppositie putte zowat alle mogelijkheden uit om de wet tegen te houden en aan te passen, maar gooit nu toch de handdoek in de ring. Wij spraken met Peter De Roover, fractievoorzitter van N-VA in het federaal parlement, en één van de vocaalste criticasters van de wet.

Al sinds het begin van de coronacrisis werkt de overheid met ‘ministeriële besluiten’. Dat is een mooie manier om te zeggen: ‘het democratisch proces? Daarmee vegen wij onze…’.

Er was geen wettelijk kader voor de maatregelen of controle door het parlement. Alles hing af van de willekeur van de respectievelijke ministers. 

Nochtans waren de maatregelen best ingrijpend te noemen, en zou je in een rechtsstaat mogen verwachten dat dit deftig geregeld is. En dat is dus precies wat de pandemiewet beoogt: die dingen in een wettelijk kader gieten. 

Een goede zaak dat die wet er komt dus, zou je denken. Waarom doet de oppositie dan zo moeilijk? Is het gewoon een geval van ‘wij zijn oppositie, en dus is alles wat de meerderheid doet per definitie slecht’, of is er meer aan de hand?
Wij vroegen het gisteren na de parlementaire zitting aan Peter De Roover (N-VA).

Dag meneer De Roover, wat is precies uw grootste kritiek op de pandemiewet zoals die nu voorligt?

PETER DE ROOVER: Goedenavond. Wel, dat is eigenlijk eenvoudig samen te vatten. Als er in de toekomst nog eens een pandemie is, zal de regering op eigen houtje kunnen beslissen over nachtklokken, samenscholingsverboden, mensen die bij jou op bezoek mogen komen… kortom, fundamentele basisrechten. Het parlement zal daar niet in gehoord worden.

Dat is voor ons een fundamenteel democratisch probleem.

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More