Panamarenko krijgt eigen stichting

Uit een akte verleden voor een notaris blijkt dat Eveline Hoorens de private stichting “Panamarenko Foundation” heeft opgericht.

Hoorens is de weduwe van de kunstenaar. De stichting wordt opgericht ter verwezenlijking van het volgend belangeloos doel: de instandhouding, de bescherming van de integriteit, het werk, de nalatenschap en de geest van kunstenaar Panamarenko (alias van Henri Van Herwegen), de promotie en het in de belangstelling brengen en houden van het werk en leven van kunstenaar Panamarenko en het verzekeren van het voortbestaan van dit alles op de lange termijn.

Er zijn drie bestuurders: naast Eveline Hoorens ook Valentina Gatti en Pascal Van Overmeire.

Panamarenko (Antwerpen, 5 februari 1940 – Brakel, 14 december 2019) was een Belgisch kunstenaar en beeldhouwer. Hij wordt beschouwd als een van de voornaamste Belgische beeldhouwers uit de tweede helft van de 20e eeuw. Hij maakte veel assemblages die met vliegen te maken hebben.

Panamarenko is een pseudoniem en een samentrekking van “Pan American Airlines and Company”. Er was echter ook een Russische oud-generaal, politicus-ambassadeur in de Koude Oorlog met de naam Ponomarenko. De kunstenaar Henri Van Herwegen hoorde deze naam op de radio.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More