Palermo verving maffia door migranten

Met zijn tocht door de Middellandse Zee lokt glijmiddel Arnout Hauben (zo omschrijft hij zichzelf) wekelijks een miljoen kijkers. De zoveelste keer al dat hij dat flikt met een reisreeks.

Onlangs was Hauben in Palermo (Sicilië). In de jaren na de Tweede Wereldoorlog tot aan het einde van de twintigste eeuw werd de stad beheerst door de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia.

De stad werd in die tijd opgeschrikt door vele moorden, waaronder die op de rechters Falcone en Borsellino. De ‘antimaffiaburgemeester’ Leoluca Orlando (ambtstijd 1985-2000) zorgde voor een ommekeer door de maffia en de allesoverheersende corruptie te bestrijden.

Hauben had in Palermo een gesprekje met de zaakvoerder van de aldaar gekende garage FC Auto Centro Revisioni die erom bekend staat om een autowrak door de plaatselijke keuring te krijgen. De zaakvoerder vertelde Hauben off the record dat hij net daarvoor nog een voertuig zonder motor maar met 3 wielen door die technische keuring had gekregen.

De zaakvoerder van FC  Auto Centro Revisioni vertelt voor de camera dat de meeste inwoners van Palermo ondertussen vertrokken zijn naar het Europese vasteland. Dat heeft niets met de Cosa Nostra te maken, maar met de vaststelling dat er geen perspectief is in Palermo. Daar hebben ze wel nieuwe inwoners gekregen: migranten uit Roemenië en niet-EU-landen. Volgens de zaakvoerder is zijn wijk ondertussen een levendige wijk geworden, met al die rommelmarkten. Het is iets anders dan de bomaanslagen en de kogelregens van voor de eeuwwisseling.

Ondertussen sleutelt de zaakvoerder van FC Auto Centro Revisioni verder aan het wrak dat enkele dagen later nog door de keuring van Palermo moet. De maffia is misschien verdwenen, sommige zaken veranderen nooit in Italië.Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More