P racet met BMW M-modellen over Spa-Francorchamps

Er zijn al slechtere maandagen geweest…

Vorige week maandag, 22 juni, stond met stip in onze agenda genoteerd. Niet alleen zou het onze vuurdoop op het mooiste circuit ter wereld worden, tevens was het een historisch moment in de geschiedenis van BMW op Spa-Francorchamps. De Beierse constructeur koos Spa uit voor de fysieke wereldpremière van zijn gloednieuwe BMW M5. Voor het eerst kon de internationale autopers en de wereldberoemde carblogger, ‘POG’, deze volbloedsportwagen in het echt zien.

En niet alleen werd de nieuwe BMW M5 Competition van onder het laken gehaald, ook de nieuwe 4-reeks coupé werd onverwacht voorgesteld. Het werd voor BMW dan ook een mooi weerzien met Francorchamps, de plaats waar de Duitse constructeur maar liefst 24 overwinningen in de legendarische 24-urenrace op het circuit in de Ardennen mocht optekenen.

Het verschil met de vorige M5 (Competition)? Onderhuids zo goed als niets. De BMW M5 maalt nog steeds zijn rondjes met een 4,4 liter V8-biturbo van 600 pk en 750 NM, of indien je kiest voor de Competition 625 pk, en ook schakelen doe je nog steeds met de M Steptronic-achttrapsautomaat. Zo schiet de M5 in 3,4 seconden naar 100 km/u, in 11,1 naar 200 km/u. De Competition doet er respectievelijk 3,3 en 10,8 seconden over. Stoppen met versnellen doet hij op 250 km/u en met het M Drivers’ Package, op 305 km/u. Snelheden die we alleen zullen terugvinden op de Duitse Autobahn of nu, het circuit, Spa-Francorchamps bijvoorbeeld.

Uiterlijk zien we wel wat wijzigingen, zowel exterieur als interieur. In vergelijking met zijn voorganger is het allemaal wat scherper, stoerder en heb je de mogelijkheid hem in een nieuw kleurtje te bestellen. Zo zien we nieuwe en nog meer aerodynamische bumpers, herwerkte nieren, aangescherpte lichtblokken en binnenin een grotere display (12,3 inch) inclusief nieuwe features. Met de M Mode-knop op de middenconsole heb je nu de keuze tussen de rijmodi Road en Sport. Zij die gaan voor de M5 Competition krijgen daar nog een specifieke Track-circuitstand bovenop. 

Circuit, het woord is eruit. Helaas was de nieuwe BMW M5 nog niet ter beschikking tot een paar rondjes over het circuit. Maar laat dat de pret niet drukken, daar hadden de mooie dames en stijlvolle heren van BMW wel wat op voorzien. In een treintje van drie mochten we achter onze ervaren instructeur, die ons de kneepjes van het vak en de trucjes van Spa leerde kennen, eerst plaatsnemen in een BMW M2 en later in een BMW M8 Competition, een straatlegale bom op wielen die we voor jullie ook al eens mochten testen op de openbare weg. 

Mochten we een favoriet kiezen, was het toch wel de BMW M2. Deze is speelser, uitdagender en gewoon sneller tijdens een rondje Spa. Of lag dit aan ons? Dat kan natuurlijk ook. Toch, hoewel er 215 PK verschil zit (410 voor de M2 en 625 voor de M8) ondervonden we weinig tijdsverschil. Het betere en snellere bochtenwerk in de lichte BMW M2 maakte voor ons het verschil. De gaatjes die vielen in deze bochten werden wel wat dicht gefietst met de zwaardere, krachtigere en vierwielaangedreven M8 op de lange rechte stukken die het zeven kilometer lange Francorchamps rijk is, maar dit was net niet voldoende om in (tijdspanne) extremis toch aan het langste eind te trekken.

Maar zoals gezegd, het kan aan ons hebben gelegen als je weet dat de M8 Competition zowat de zelfde tijd neerzet als een Porsche 911 Carrera S en 18 seconden sneller is dan de BMW M2 op een bochtige Nürburgring.

 

1

Image 1 of 19

 

 

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More