Oxfam opnieuw onder vuur na seksueel wangedrag in Congo

De Britse ngo Oxfam met vertegenwoordiging in ons land heeft twee medewerkers in Congo geschorst. Dat gebeurt in het kader van een extern onderzoek naar onder meer pesterijen en seksueel wangedrag bij de missie in het Afrikaanse land. Oxfam heeft 273 medewerkers in Congo.

Volgens de Britse krant The Times trokken klokkenluiders sinds 2015 herhaaldelijk aan de alarmbel over het wangedrag. Pas in november vorig jaar startte er een onderzoek volgens Belga en overgenomen door DPG Media. 22 voormalige en huidige Oxfam-medewerkers bezorgden in februari ook een tien pagina’s tellende brief aan de directie. Ze gingen daarbij in op beschuldigingen van fraude, corruptie, seksuele intimidatie, machtsmisbruik en bedreigingen.

Toen de Britse krant hierover vragen begon te stellen, werden de twee medewerkers geschorst. Op vraag van Oxfam blijft hun identiteit volgens Belga geheim. De veiligheid van getuigen en overlevers zou anders in gevaar kunnen komen. “We werken er hard aan om dit onderzoek op een rechtvaardige, veilige en efficiënte manier af te sluiten”, klinkt het daar.

De ngo kwam in 2018 ook al in opspraak vanwege seksueel misbruik in Haïti, na de verwoestende aardbeving daar in 2010. De naam van de Belg Roland Van Hauwermeiren kwam toen naar boven.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More