Oversterfte bij allochtonen is 10 maal hoger

Nieuwe VUB-studie: “Er is duidelijk een probleem bij mensen met een ‘sub-Saharaans-Afrikaanse’ achtergrond.”

Nu de corona-problemen in de woonzorgcentra door de vaccinaties zijn opgelost, vertroebelen ze niet langer de cijfers en worden de echte hotspots van de pandemie duidelijk. Het was tot nu toe een taboe om in de richting van de allochtone gemeenschap te wijzen wanneer het gaat over corona en de maatregelen om de pandemie te beheersen. Een nieuwe VUB-studie onthult echter aan dat er wel degelijk een probleem is.

De studie toont aan dat mensen met een migratieachtergrond in België harder getroffen werden in de eerste golf. “Vooral bij middelbare mannen (40-64 jaar) vallen de verschillen op. Bij de groep met een ‘sub-Saharaans-Afrikaanse’ achtergrond is de oversterfte maar liefst 70 procent, tegenover 7 procent bij de autochtone groep”, lezen we in ‘De Morgen’. Bij vrouwen van middelbare leeftijd zou het probleem minder groot zijn, slechts 40 procent tegenover 10 procent.

Die cijfers liegen niet en zijn – in tegenstelling tot de besmettingscijfers – niet voor manipulatie/interpretatie vatbaar.

Doch, wanneer men naar oorzaken zoekt, wordt er toch weer geïnterpreteerd en verwijst men naar “co-morbiditeiten, zoals hypertensie of diabetes, die vaker voorkomen binnen bepaalde gemeenschappen”, aldus Katrien Vanthomme van de VUB-onderzoeksgroep Interface Demography.

Zou de échte reden misschien iets eenvoudiger kunnen zijn?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More