Overlegcomité kiest voor geleidelijk installeren pasjesmaatschappij

Stap voor stap versoepelen, stap voor stap meer controleren.

De persconferentie na het Overlegcomité werd afgehaspeld als een vluchtig tussendoortje. Nochtans is het een opstap naar het installeren van de algemene verspreiding van het ‘Covid Save Ticket’. Premier Alexander De Croo repte er zelfs met geen woord over en hield het bij enkele details over reizen en sanitaire maatregelen. Het was Jan Jambon die – na de zeer beknopte uitleg van de federale premier – kwam melden dat hij het zeer kort zou houden. Hij kwam uiteindelijk met nieuws over het Covid Save Ticket, wat hij omschreef als “een beperkte versoepeling: de puntjes op de ‘i’”.

Het Covid Save Ticket zal in de toekomst een voorwaarde zijn om toegelaten te worden tot ‘het rijk van de vrijheid’. Ons land gaat nog niet zo ver als Frankrijk, maar de regering De Croo en Jan Jambon komen wel terug op de vroegere belofte om geen pasjesmaatschappij te installeren. De coronapas zou geen privilegepas worden. Maar…

“Vanaf 13 augustus kunnen buitenevenementen vanaf 1.500 aanwezigen doorgaan zonder coronamaatregelen, zoals mondmaskers of social distancing”, zo wordt het verkocht, en de ‘maar’ wordt geserveerd als een detail. “Maar wel op voorwaarde dat ze het Covid Safe Ticket gebruiken. Dezelfde regels gelden voor binnenevenementen vanaf 1 september.”

De Croo benadrukte voordien het belang van – een nieuwe term – “de niet-farmaceutische ingrepen.” Een pleonastische manier om te zeggen dat de afstandsregel en de mondmaskerplicht behouden blijven “waar nodig”.

Ook landen met een verhoging van het aantal besmettingen krijgt een nieuwe naam. De Croo noemt ze “landen waar virusvarianten zeer frequent circuleren”.

Mensen die niet volledig gevaccineerd zijn en terugkeren uit “een land binnen de EU waar virusvarianten zeer frequent circuleren”, zullen een PCR-test moeten afleggen op dag 1 en in quarantaine moeten tot ze het resultaat hebben. Op dag 7 moeten ze opnieuw een test afleggen. Indien die test positief is moeten ze tien dagen in quarantaine.

Daarnaast worden de controles opgedreven in de luchthavens en in treinstations. Dat voor zowel het invullen van het PLF-formulier als ook voor het coronacertificaat. Ook de testverplichting zal nauwgezetter opgevolgd worden.

Een volgend Overlegcomité is gepland midden augustus.

Elio Di Rupo liet zich excuseren. Die was heel druk met de wateroverlast.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More