Overleed het brein van de Bende van Nijvel eind november?

Het ziet er naar uit dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel eindelijk in een stroomversnelling geraakt is. Eerder waren er de verrassende verklaringen van minister Geens en federaal procureur Van Leeuw over een mogelijk proces. Gisteren werd het lichaam opgegraven van stuntman Alain Vincx.

Volgens sommigen was Alain Vincx de chauffeur van de Bende in de beginperiode (82 en 83). Hij kon in elk geval aardig overweg met een wagen. Een roekeloze stunt kostte de stuntman wel het leven, al zijn er ook bronnen die aangeven dat de stunt gesaboteerd werd. Vincx was ook bevriend met FN-topman Juan Mendez die begin 1986 vermoord werd.

Zeker is dat Vincx maar een uitvoerder was. Wie was dan het brein van de Bende? Een van de mogelijkheden is Jean Bougerol. Hij werd in 1934 geboren.

In 1974 was de Service Général de Renseignement (SGR) van het leger betrokken bij de oprichting van het Public Information Office (PIO), een PR-organisatie waarmee toenmalig minister van Defensie Paul Vanden Boeynants de kritiek van voornamelijk pacifistische en communistische bewegingen op het leger wilde aanpakken. Het commando van het PIO werd waargenomen door SDRA-majoor Jean Bougerol. SDRA staat voor Service de Documentation, de Recherche et d’Action; het is een afdeling van de (toenmalige) Belgische militaire inlichtingendienst SGR.

Symptomatisch voor de obsessie van de SGR voor links, geraakte het PIO nauw verweven met rechtse particuliere inlichtingendiensten en andere duistere anticommunistische organisaties, die PIO zelfs overnamen toen het ministerie deze in 1979 afschafte.

Er was zelfs een individueel onderzoek naar de extreem-rechtse activiteiten van Bougerol. Die werd daarna geneutraliseerd, zo zei Guy Simons van ADIV, de militaire inlichtingendienst, ooit in het parlement.

Volgens auteur Guy Bouten, die zich al jaren vastbijt in het complexe dossier, was Bougerol het brein van de Bende. Speurders die Bougerol ondervraagd hebben, wijzen die theorie van de hand. Ze beweren dat Bougerol wel degelijk extreem-rechts was, maar dat hij geen kinderen zou (laten) vermoorden. Nog anderen beweren dat Bougerol gewoon een fantast was.

Bougerol overleed eind november en werd verast in Gilly. Hij nam in elk geval zijn geheimen mee in de urne.


 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More