Overheid motiveert de bevolking met apocalyptische voorspellingen

Het vingertje van de schoolmeester en de vloek van meneer pastoor.

Wetenschappers, ministers en gouverneurs kunnen maar niet geloven dat ‘de bevolking’ het nog altijd niet begrepen heeft. “Onwaarschijnlijk dat mensen zo’n asociaal en crimineel gedrag vertonen”, roept een woeste minister Van Quickenborne (Open Vld) uit. Het College van Procureurs-Generaal had vorige week de boetes voor feestjes fors opgetrokken, tot 4.000 euro voor de organisator en 750 voor elke meerderjarige deelnemer. Maar veel indruk heeft het allemaal niet gemaakt.

Eerste minister De Croo (Open Vld) waarschuwt – als een apocalyptisch prediker – dat we met vuur spelen. Als we met Kerst en Nieuw niet braaf zijn, dan zitten we met “ een joekel van een derde golf” en versoepelen we pas in maart.

Steven Van Gucht ten slotte spreekt in een zelfde beeldspraak: “Eén feestdag kan leiden tot een maand langer lockdown.” En horen we ze met z’n drietjes denken: “Als de domoren het nu nog niet begrepen hebben!?”

Maar misschien werkt de methode van bangmakerij niet (meer)? Misschien heeft de bevolking wel nood aan een perspectief? De katholieke boodschap van schuld en boete zit na tweeduizend jaar bangmakerij nog altijd in ons DNA. Hoog tijd om in te zien dat dat niet meer werkt.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More