Overheid geeft 554 miljoen euro steun aan de farmasector

Overheidssteun voor farmabedrijven blijft stijgen.

Het Laatste Nieuws komt met ontstellend hoge cijfers over de overheidssteun voor farmabedrijven. Zij vroegen gegevens op bij onder andere de FOD Financiën en kwamen erachter dat tussen 2013 en 2017 ons land de sector steunde met 2,8 miljard euro.

In het debat over geneesmiddelen die te duur zijn, legt de farmasector steeds weer het argument op tafel dat onderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen duur zijn. Ze vergeten er dan bij te vermelden dat de overheid de sector een enorme financiële steun geeft. Dat België internationaal zo hoog aangeschreven staat voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, is te danken aan het gunstige klimaat voor sector. De grote spelers Janssen Pharmaceutica, GlaxoSmithKline, UCB en Pfizer hebben zich verenigd in de HST Group en leggen met die lobbygroep een zware druk op onze overheid. Zij beletten dat de overheid de steun zal verminderen en zorgen ervoor dat de overheid hen in de watten blijft leggen.

Vóór 2008 was de steun voor farmabedrijven eerder beperkt, maar vanaf dan ging men plots naar 199 miljoen per jaar. Tussen 2013 en 2017 was de toename zo spectaculair dat men in de buurt van 3 miljard euro steun ging.

 

In 2017 deelde premier nog een kerstgeschenk uit aan de farmasector met een uitbreiding van de fiscale gunstmaatregelen. De loonsubsidies voor onderzoekers geldt sindsdien ook voor werknemers en bachelordiploma’s.

De farmaceutische industrie is een belangrijke industrie en verdient zorgzame aandacht, maar men kan ze bezwaarlijk noodlijdend noemen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More