Oslo waarschuwt voor het vaccineren van hoogbejaarde mensen

29 overlijdens na vaccinatie.

Er worden steeds meer overlijdens gemeld van mensen die net gevaccineerd waren. Er is een geval bekend in Zwitserland, een 82-jarige man in ons land en 29 mensen in Noorwegen. Unisono klinkt uit wetenschappelijke monden dat er waarschijnlijk geen verband is met het vaccin. Waarschijnlijk is dat ook zo, maar het gebruik van het woord ‘waarschijnlijk’ is verontrustend. ‘Waarschijnlijk’ betekent zoveel als ‘we weten het niet’ en ‘we zien wel waar we uitkomen’.

Wat we wel weten is dat het telkens om hoogbejaarde mensen gaat die zijn ingeënt met het het Pfizer/BioNTech-vaccin. De 29 Noren die zijn overleden kort nadat ze hun eerste dosis van een coronavaccin hadden gekregen, waren allemaal ouder dan 75 jaar en hadden allemaal ernstige medische aandoeningen. Dertien van hen toonden heftige bijwerkingen op de coronavaccinatie: misselijkheid, overgeven, koorts, een reactie op de plaats van de injectie en het verslechteren van de onderliggende aandoening.

Ook Noorwegen besliste – net als ons land – om voorrang te geven aan de oudere bevolking, maar komt nu tot een ontnuchterende conclusie: “Voor wie al erg verzwakt is, kunnen ook milde bijwerkingen al ernstige gevolgen hebben. Voor zij die maar een heel beperkte levensduur voor zich hebben, kunnen de voordelen van het vaccin marginaal of irrelevant zijn.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More