Opmerkelijk: aantal werkzoekenden met 12 procent gedaald

Hilde Crevits: “Een voorzichtig positief signaal.”

Terwijl iedereen zich zorgen maakt over de ravage die corona aanricht en de dramatische dreun voor onze economie hét gespreksonderwerp zal zijn op de terrasjes, blijken werkloosheidscijfers beter te zijn dan vorig jaar. Vlaanderen telde in april 178.230 werkzoekenden, ruim 23.500 of zo’n 12 procent minder dan in april vorig jaar. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) kwam deze week zelfs met het hoopvolle nieuws dat ook ten opzichte van de maand maart er een verdere daling was met bijna 5.000 werkzoekenden of 2,7 procent. De werkloosheidsgraad bedraagt nu 5,74 procent, het laagste peil sinds het begin van de coronapandemie.

De daling van de werkloosheid is het grootste bij jongeren in beroepsinschakelingstijd: het aantal werkzoekenden lag er 23,5 procent lager tegenover vorig jaar. Ook bij de werklozen jonger dan 25 jaar is er een enorme daling van 18,3 procent opgetekend.

“Dat de werkzoekendencijfers blijven dalen, is zeker en vast een goed signaal”, zegt Crevits “Uiteraard moeten we er wel rekening mee houden dat er nog steeds veel tijdelijk werklozen zijn en er nog heel wat steunmaatregelen van kracht zijn, waardoor de echte impact op de cijfers nog niet zichtbaar is.”

De daling van de werkloosheid is (opnieuw) het grootst in Limburg (-15,1% tegenover vorig jaar), gevolgd door West-Vlaanderen (-13,4%), Oost-Vlaanderen (-12,2%), Antwerpen (-10,5%) en Vlaams-Brabant (-8,6%).

In het Brussels gewest is er echter een stijgende trend. Zij noteren een stijging van de werkloosheid met 2.048 of 2,3 procent tot 89.319 werkzoekenden.

Hoe zou dat komen?

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More