Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Oplaadbare batterijen vormen een ernstig gevaar in ons afval

Redactie - 06-11-2023

“Slecht gesorteerde batterijen hebben catastrofale gevolgen.”

De wereld draait als het ware op herlaadbare batterijen. Lithiumionbatterijen - die vaak te vinden zijn in elektronische apparaten zoals smartphones en elektrische auto's - bevatten zeer reactieve stoffen en elektrolyten die bij kortsluiting, oververhitting of beschadiging kunnen ontbranden of zelfs exploderen. Het probleem is dat deze batterijen vaak niet correct worden ingezameld en in het reguliere recyclingproces terechtkomen, wat brandgevaar oplevert wanneer ze worden samengeperst of beschadigd.

Marine Ronquetti van Denuo, de federatie van de recyclagebedrijven, waarschuwt in ‘Le Soir’ voor een zorgwekkende situatie en merkt op dat "onze leden bijna dagelijks incidenten melden". Ze beschrijft de situatie als "catastrofaal", omdat het "alle afvalstromen treft".

Hoewel kleine branden doorgaans snel onder controle zijn, zijn lithiumionbranden lastig te blussen en kunnen ze enorme schade aanrichten. In ernstige gevallen kunnen hele gebouwen en apparatuur worden verwoest. Dit risico heeft tot gevolg dat ze binnen de sector geen verzekeraars meer vinden.

Daarom roept de branchevereniging op tot dringende maatregelen van zowel de politiek als van de fabrikanten. Ze pleiten specifiek voor een statiegeldsysteem dat consumenten aanmoedigt om beter te sorteren, de oprichting van specifieke inzamelingskanalen voor lithiumionbatterijen en bewustmakingscampagnes.

Een apparaat met een lithiumionbatterij, zoals een smartphone of e-sigaret, mag niet zomaar in de vuilnisbak worden gegooid. Als je de batterij uit het apparaat kan halen, kan je deze inleveren bij een Bebat-inzamelpunt. Als de batterij niet afzonderlijk kan worden verwijderd van het apparaat, kun je het gehele apparaat achterlaten bij een Recupel-inzamelpunt.

 

Afval Lithiumionbatterijen Bebat Recupel Marine ronquetti Denuo

Reacties

Resterende karakters 500

Lees meer

Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken