Opgepast: wespen zijn het gevaarlijkst wanneer ze gezopen hebben

Kom je zo’n gestreept vliegbeest tegen en ruikt haar adem naar de drank? Hou jezelf dan maar koest…

Het is die tijd van het jaar dat de Koningin Wesp gestopt is met eitjes te leggen, waardoor de werksters eigenlijk zonder werk zitten. Bovendien hebben ze in het nest ook niks meer te vreten.

En wat doet een wesp die zich verveelt en honger heeft? Precies, die trekt de wijde wereld in. “Daar voeden ze zich met van de boom gevallen, rottend fruit”, weet de expert Shane Jones. “Maar rottend fruit bevat alcohol en wespen kunnen daar eigenlijk niet tegen. Daar worden ze behoorlijk agressief van.”

En zo kan het wel eens voorvallen dat een dronken wesp iemand aanvalt zonder dat ze daar eigenlijk echt een reden voor heeft. Bovendien scheidt een wesp die steekt – of die doodgemept wordt – feromonen af waardoor hun soortgenoten gelokt worden. “Voor je het weet zit je dan opgescheept met een hele horde dronken, agressieve wespen”, aldus de expert.

Wat moet je doen als je aangevallen wordt door zo’n gestreepte dronkaard? Probeer ‘m dan zeker niet op zijn muil te slaan, want daar wordt-ie alleen nog maar agressiever van. Weglopen helpt ook niet altijd. Als een wesp een sprintje door de lucht trekt, is ze zo weer bij jou. Zelfs stilletjes blijven staan is geen garantie om niet gestoken te worden. Ernaar blazen schijnt het best te werken.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More