Operatie SKY ECC kreeg ook steun van Staatsveiligheid

Het federaal parket heeft in de late namiddag meer details gegeven over de omvangrijke en succesvolle operatie die deze ochtend om 5 uur begon met zowat 200 huiszoekingen.

De huiszoekingen vonden plaats in Antwerpen, Limburg, Brussel en Wallonië. De operatie werd in goede banen geleid door zowat 1.500 politiemensen. Enkele risicovolle huiszoekingen werden ondersteund door de speciale diensten van de politie. Ruim 10 mensen werden aangehouden en er werden ook wapens en honderduizenden euro’s in beslag genomen.

De actie kwam er nadat de speurders konden meelezen met de criminelen via SKY ECC. Hiervoor werd met Nederland samengewerkt. De berichten via SKY ECC worden versleuteld en zijn volgens de onderneming niet te kraken. De onderneming looft zelfs een premie van 5 miljoen dollar uit voor diegene die daar in slaagt.

De criminele activiteiten draaien rond drugs, en dan meer bepaald cocaïne die via de haven van Antwerpen binnenkwam.

Tijdens de persconferentie van het parket en de FGP gaf onder andere federaal procureur Van Leeuw meer informatie.

Er zijn volgens Van Leeuw ongeveer 6.000 gebruikers van SKY in België. Het zwaartepunt van gebruikers SKY situeert zich rond de haven van Antwerpen. Er werden 1 miljard berichten geïntercepteerd, de helft werd al ontcijferd.

België en Nederland hebben samengewerkt. De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen heeft het onderzoek opgestart, er was vervolgens ook bijstand van andere directies. Ook de Staatsveiligheid heeft volgens Van Leeuw meegewerkt aan het onderzoek.

In een eerste fase werden de berichten opgeslagen. Vervolgens werden de berichten live meegelezen. Die berichten werden door niet minder 120 speurders meegelezen. Aangezien het om 3 miljoen berichten per dag ging, beslisten de onderzoekers om ‘live in danger’-dossiers prioriteit te geven.

Vandaag werden tijdens huiszoekingen 17 ton cocaïne, 1,2 miljoen euro, 14 wapens, luxewagens en zelfs politieuniforms gevonden. Er was ook inbeslagname van SKY ECC toestellen.

Nieuwe onderzoeken zullen worden opgestart. Ook de ‘bovenwereld’ wordt onderzocht. Gebruikers van toestellen SKY ECC die te goeder trouw zijn, worden gevraagd om zich te melden.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More