“Opening van de scholen na de zomer leidde tot nieuwe piek”

“Kinderen zijn wél de motor van de epidemie.”

“Het virus zit in onze lagere scholen, en ook kleuters geven het door. Ze steken hun broers en zussen aan en kunnen ook hun ouders ziek maken. Daar bestaat geen twijfel meer over”, dat zegt professor Guy Hans in ‘De Morgen’. Hij betreurt het dat er nooit naar hem en zijn collega’s van het UZA is geluisterd. Volgens Hans zijn scholen wel degelijk de motor van de epidemie. Hij voegt er wel aan toe dat ze niet de enige motor zijn.

Wanneer er ergens een kind met symptomen is, moet er snel een mobiel testteam naartoe voor gerichte testing, om zo broeihaarden in de kiem te smoren, aldus professor Hans. Dat voorstel deed hij vorige jaar na de zomer al, maar bij de overheid werd hij toen weggezet als een doemdenker en kreeg hij de boodschap dat een mobiel testteam niet nodig was, omdat men goed voorbereid was. Hij krijgt nu gelijk.

Toch komt professor Hans ook met goed nieuws. Hij gelooft niet in een derde golf, wel in een hoog plateau met meer ziekenhuisopnames. Maar met de betere teststrategie en contacttracing (en vaccinatie) denkt hij dat de curve niet zal doorschieten. Samen met collega Herman Goossens mag hij nu toch bouwen aan een testbeleid in de scholen. Van zodra er ergens signalen van besmettingen zijn in scholen “smoren zij de brandjes in de kiem.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More