Open Vld en Groen willen stemrecht vanaf 16 jaar

In 2024 zullen jongeren vanaf 16 jaar in Europa kunnen meebeslissen.

“Het is een ronduit positieve keuze: voor meer democratie, voor meer Europa en voor de jonge generaties”, zegt Kamerlid Kristof Calvo (Groen). Dat lang niet iedereen het daarmee eens is, blijkt al gewoon uit het feit dat Groen en Open Vld alleen maar het stemrecht voor Europa willen veranderen en niet voor de federale verkiezingen. Voor Europa is er slechts een gewone meerderheid nodig, voor de federale stemplicht/recht moet de grondwet gewijzigd worden, wat een tweederdemeerderheid vereist.

Het plan stond in het federale regeerakkoord en wordt nu concreet gemaakt. Vivaldi verkoopt het onder de noemer ‘democratische vernieuwing’. Nieuw is het alleszins, of het een verbetering is, daar hebben velen een andere mening over. N-VA betwijfelt of er veel animo is bij Vlaamse jongeren om op deze leeftijd al mee het beleid uit te stippelen. De desinteresse in politiek bij de volwassen bevolking is groot (met dank aan de El Kaoukibi’s van deze wereld) en dat geldt volgens N-VA zeker voor jongere kiezers. Jongeren zijn op deze leeftijd nog fel op zoek naar hun eigen identiteit en waarden. Het is niet evident om dan al keuzes te maken die invloed hebben op het buitenland beleid, de economie en veiligheid.

Sommige onderzoeken suggereren dat het vooral voor de groenen winst zou opleveren, omdat zij een jong kiespubliek aantrekken. “Maar dat is erg moeilijk hard te maken, omdat politieke peilingen bij ons enkel bij volwassenen gebeuren”, zegt politicoloog Stefaan Walgrave in ‘De Morgen’. Al is het voor iedereen duidelijk dat het klimaat bij jongeren een groter issue is dan bij de doorsnee fabrieksarbeider.

In 2024 is het dus zo ver. Wie tussen de 16 en de 18 jaar is, zal zich zich voor de verkiezingsdag moeten inschrijven in het kiesregister. Het is dus nog geen stemplicht. In 2024 staan er ook federale, regionale én lokale verkiezingen gepland. Voor de 16-jarige is er alleen de mogelijkheid om hun mening te uiten over het politiek niveau waar we met z’n allen het minst vanaf weten: Europa.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More