Op naar een derde prik?

“Nu niet nodig.”

Voor de zoveelste maal worden we overstelpt met veronderstellingen en voorspellingen. In Nederland slaat de Deltavariant steviger toe dan bij en wordt er daarom over de optie van een eventuele derde prik nu al stevig gedebatteerd. Israël is er al mee begonnen en het Verenigd Koninkrijk volgt binnenkort ook: risicogroepen krijgen er een derde coronavaccinatie aangeboden. Dat gebeurt met het oog op de razendsnelle verspreiding van de deltavariant. In Israël is 60 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, in het Verenigd Koninkrijk 53 procent.

De vraag is echter of de Deltavariant bestand is tegen de huidige vaccins of niet. De ‘NOS’ legde die vraag voor Nederlandse experten en kwam tot de conclusie dat men in Nederland niet overtuigd is van het nut van een derde prik.

“Het is goed om nog eens te onderstrepen dat de coronavaccins niet zijn ontworpen om besmettingen te voorkomen. Ze zijn gemaakt en geregistreerd om ernstige ziekte en ziekenhuisopnames te voorkomen. En dat doen ze”, aldus Immunoloog Dimitri Diavatopoulos.

Een ander immunoloog, Marion Koopmans, zegt dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat het virus door de beschermende werking van de vaccins heen breekt. “Het gaat om de snelheid waarmee de bescherming door de vaccins terugloopt”, aldus Koopmans. “Dat gaan we straks bij de verschillende leeftijdsgroepen zien. In het najaar krijgen we daar een eerste beeld van bij ouderen die als eersten gevaccineerd zijn. Dan zou je kunnen besluiten om risicogroepen een booster te geven, een extra vaccinatie dus.”

Gaan we dan toch evolueren naar een soort van jaarlijkse ‘griepprik’?

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More