Op de nationale feestdag flirt Bart De Wever met Nederland

“Liever een zuidelijke Nederlander dan een Belg.”

Ter gelegenheid van de Belgische nationale feestdag, laat de historicus in Bart De Wever zich even gaan. Die droomt ervan om de historische scheiding van Nederland en Vlaanderen ongedaan te maken. De val van Antwerpen in 1585 – tijdens de Tachtigjarige Oorlog – maakte een einde aan de eenheid tussen Vlaanderen en Nederland.

De Wever is ervan overtuigd dat een nieuw verbond van de Lage Landen één van de de sterkste economieën ter wereld zou opleveren. De havens van Antwerpen en Rotterdam zouden kunnen fuseren tot dé gateway van de Noordwest-Europese economie.

“Het federalisme was in de jaren zestig ondenkbaar in België, in de jaren zeventig was het realiteit”, zei De Wever in ‘Trends Talk’. ”Confederalisme is vandaag moeilijk denkbaar in Wallonië, ik denk dat het morgen realiteit is. Een confederatie van de lage landen kan overmorgen een realiteit zijn”.

Kort samengevat op z’n ‘De Wevers’: “Als ik zou kunnen sterven als zuidelijke Nederlander, zou ik gelukkiger sterven dan als Belg.”

En daarmee stuurde de Antwerpse burgemeester en niet mis te verstane boodschap naar de Paleisstaat in Brussel waar de Koning op de jaarlijkse defilé de troepen salueerde (inclusief zijn eigen dochter, kroonprinses Elisabeth).

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More