Ook voor vaccin van Moderna is VAED ‘belangrijk potentieel risico’

In de samenvatting van het ‘Risk Management Plan’ voor het COVID-19 vaccin van Moderna wordt VAED (Vaccine-associated Enhanced Disease), net als bij het gelijkaardige mRNA-vaccin Comirnaty van BioNTech/Pfizer, als een ‘belangrijk potentieel risico’ omschreven.

In tegenstelling tot het vaccin van BioNTech krijgt de burger bij het vaccin van Moderna van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA wel niet meer het volledige rapport (van ruim 100 bladzijden), maar een samenvatting van amper 10 bladzijden. In die samenvatting wordt wel ingegaan op VAED.

Aangezien er nog geen uitsluitsel is over dat risico, worden gevaccineerden (voor beide vaccins gebaseerd op die mRNA-technologie) gedurende langere tijd gevolgd. Volgens specialisten wordt wel het scherpst gelet op die ‘vaccin-geassocieerde versterkte ziekte’ (VAED is de Engelse afkorting).

Daarbij wordt iemand die ingeënt is en daarna het virus oploopt, in zeldzame gevallen onbedoeld juist érger ziek. De antilichamen die het vaccin opwekt, remmen dan het virus niet, maar helpen het juist om cellen nog beter te infecteren. Dat gebeurde in 2017 bij een vaccin tegen dengue (knokkelkoorts) en in de jaren 1960 bij een vaccin tegen het RS-virus.

Die vaccins bestonden volgens NRC wel uit een verzwakte versie van het denguevirus, of uit met fixeermiddel geïnactiveerd RS-virus. Die technieken zijn volgens de redacteur van de krant “niet vergelijkbaar met die van een mRNA vaccin”.

Uitsluitsel hierover krijgen we pas de komende maanden als de werking van het vaccin mogelijks afneemt. Want ook dat is niet zeker.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More