Ook stellingbouwer Michel Van den Brande getroffen door ingestort gebouw Nieuw Zuid

In de Antwerpse stadswijk Nieuw Zuid is in de Jos Smolderenstraat een schoolgebouw in aanbouw deels ingestort.

De basisschool met sporthal moest tegen het begin van het nieuwe schooljaar, op 1 september, klaar zijn en dus werd er volop aan gewerkt. In Nieuw Zuid bundelden het stedelijk onderwijs en het gemeenschapsonderwijs GO! de krachten. Samen zouden ze onderwijs aanbieden voor tweehonderd kleuters en driehonderd lagereschoolkinderen.

Nieuw Zuid is een duurzame en groene stadsbuurt in Antwerpen. De locatie is uniek: aan de Schelde en het trendy Zuid.

AG Vespa is de bouwheer en Compagnie O architect.


Democo is de centrale aannemer. Vrijdagnamiddag ging het grondig mis, toen plots een groot stuk van het gebouw instortte en ook de stelling die ertegen stond, in elkaar klapte.

Een Hongaarse arbeider van aannemer Democo was net de stelling opgegaan toen het gebouw en vervolgens de stelling instortten. “We waren met een paar man bezig met het plaatsen van de gevelstenen. Op de vierde en vijfde verdieping van het gebouw waren mensen een stuk chape aan het openbreken”, zegt hij aan in de media. Zijn team van twaalf is levend en wel uit de instorting gekomen, verschillende collega’s werden naar het ziekenhuis gebracht.

Michel Van den Brande, bekend van ‘The Sky is The Limit’, is als stellingbouwer rechtstreeks betrokken bij de ramp in Antwerpen. De stelling die instortte, is immers van Kontrimo, het bedrijf van de Bekende Vlaming. “Hopelijk zijn er niet te veel slachtoffers”, reageert Michel op de VRT.

Van den Brande reageerde ook op Facebook, waar hij bevestigde dat het om een stelling van zijn bedrijf ging. “Maar het is dus NIET de stelling die is ingestort maar wel HET GEBOUW waar onze stelling aan was vastgemaakt”, verduidelijkt hij.

Er viel zeker al een dodelijk slachtoffer. Politiewoordvoerder Wouter Bruyns meldde in de late namiddag al dat daarnaast vier mensen in levensgevaar zijn. Er zijn ook vier mensen zwaargewond geraakt, maar zij verkeren niet in levensgevaar. Verder viel er één lichtgewonde en zijn er nog vijf vermisten, waarvan de toestand onduidelijk is. De gewonden en vermisten zouden in de eerste plaats arbeiders zijn.

Brandweer Zone Antwerpen bevestigde dat er negen personen zijn opgenomen in het ziekenhuis. “Acht van hen zijn er nog heel erg aan toe”, aldus de brandweer.

Voor alle veiligheidsbronnen is het nog veel te vroeg om de oorzaak te bepalen. Dat zal een klus worden van diverse dagen of zelfs weken. Wat ook zeker is, is dat dit een gigantisch juridisch dossier zal worden. 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More