Ook lettertypes kunnen vanaf nu racistisch zijn

Welkom in onze wekelijkse dagelijkse rubriek: dingen uit het verleden die nu opeens aanstootgevend of racistisch blijken.

Je kan haast niet meer met je ogen knipperen of iemand is weer gekwetst. Waarover moeten we ons nu weer aansprakelijk voelen? Lettertypes. Yep, je leest het goed. We snappen het, het is niet echt netjes om een sollicitatiebrief te versturen geschreven in Comic Sans MS, maar CNN-journaliste Anne Quito gaat nog een stapje verder.

Ze wil een bepaald lettertype volledig van haar bestaan verwijderen: het Chop Suey lettertype. Deze font staat ook beter bekend als het eetstokjes-lettertype. Je weet wel, die overdreven grote letters in penseelstreken.

Je ziet ze vaak terug op posters van oude kung fu-films of op uithangborden van Aziatische restaurants.

“Stereotyperend, beledigend en cultureel ongevoelig”, schrijft Quito in haar artikel. Volgens haar kent dit lettertype geen oorsprong in het oosten, maar is het een westerse uitvinding uit de negentiende eeuw om toen alles wat uit China kwam systematisch te discrimineren.

Ook werd het lettertype gebruikt als anti-Japanse propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog.

“Voor een oudere generatie van Aziatische Amerikanen roepen deze beledigende verfstroken nog steeds trauma’s op”, aldus de journaliste.

In haar artikel wordt dan ook opgeroepen om voortaan Aziatische producten en ketens gewoon voor te stellen in normale lettertypes en met bijhorende vertaling van het land van herkomst.

Everybody was Kung Fu Fighting? Alleen maar als het politiek correct is.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More