Ook klassiek coronavaccin van Valneva in Europese pijplijn

De Europese Commissie heeft verkennende gesprekken met het farmaceutische bedrijf Valneva afgerond met het oog op de aankoop van hun mogelijke vaccin tegen COVID-19.

Het beoogde contract met Valneva zou alle EU-lidstaten de mogelijkheid bieden om samen 30 miljoen doses te kopen, met de mogelijkheid om daarna nog eens 30 miljoen doses aan te kopen.

Het afronden van de gesprekken met Valneva vormt een aanvulling op de reeds uitgebreide portefeuille van in Europa geproduceerde vaccins en vormt een aanvulling op de met AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CureVac en Moderna gesloten contracten en de met Novavax afgeronde verkennende gesprekken.

Dankzij deze gediversifieerde vaccinportefeuille zal Europa volgens de Europese Commissie “goed voorbereid zijn voor de vaccinatie”, zodra is aangetoond dat de vaccins veilig en doeltreffend zijn, zoals reeds het geval is volgens EMA voor de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna, die onlangs in de EU zijn toegelaten. De lidstaten kunnen overschot aan vaccins aan landen met lagere en middelhoge inkomens doneren of aan andere Europese landen doorgeven.

Valneva SE is een biotech onderneming en werd in 2013 opgericht door de fusie van Intercell en Vivalis SA. Valneva heeft een vaccin op basis van een geïnactiveerd virus ontwikkeld. Dit is een traditionele vaccintechnologie die al 60 tot 70 jaar wordt gebruikt, met gevestigde methoden en een hoog veiligheidsniveau.

Deze technologie wordt gebruikt voor de meeste griepvaccins en bij veel vaccins tegen kinderziekten. Dit is momenteel het enige geïnactiveerde vaccin in Europa dat als kandidaat-vaccin tegen COVID-19 klinische proeven ondergaat.

Met de steun van de lidstaten heeft de Commissie beslist dit vaccin te ondersteunen op basis van een deugdelijke wetenschappelijke beoordeling van het vaccin, de daarbij gebruikte technologie, de ervaring van het bedrijf met de ontwikkeling van vaccins en zijn productiecapaciteit om alle lidstaten van de EU te kunnen bevoorraden.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More